Kratka czy paski? Wzór na tłuczku do mięsa ma ukryte znaczenie

O tym, że końcówki tłuczka do mięsa mają różne zastosowanie, nie wiedzą często nawet najznakomitsi kucharze i kucharki. Nic więc dziwnego, że i my sami rozbijając kotlety w naszych domowych kuchniach, nie zastanawiamy się nad tym, do czego mogą służyć różne wzory na tłuczku. Wiedza ta może być jednak przydatna w zależności od rodzaju mięsa, jakie chcemy przyrządzić.

Paskowana strona tłuczka do mięsa ma konkretne zastosowaniePaskowana strona tłuczka do mięsa ma konkretne zastosowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bez względu na to, z jakiego materiału wykonany jest nasz tłuczek do mięsa, jeden jego element pozostaje zawsze taki sam. Czy kuchenne narzędzie jest całe drewniane, czy jego końcówka wykonana jest ze stali lub stopu metali, wzory po obu stronach części ubijającej zawsze układają się w kratkę i linie. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego?

Okazuje się, że specjalne żłobienia na tłuczku do mięsa mają ukrytą funkcję przydatną kucharzom i kucharkom zajmującym się obróbkom różnymi rodzajami mięsa.

Podczas gdy strona tłuczka do ubijania mięsa, której wzór układa się w kratkę idealnie, nadaje się do formowania wieprzowych kotletów, druga część młotka, często przez nas w ogóle nieużywana, ma zupełnie inne przeznaczenie.

Kratka na tłuczku rozbija mięso, sprawiając, że po obróbce termicznej staje się miękkie i ma równomierną strukturę pozbawioną trudnych do pogryzienia fragmentów. Natomiast głębsze rowki na tłuczku do mięsa przypominające symetryczne paski idealnie nadają się do obrabiania wołowiny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stek z drukarki 3D. To ewenement na światową skalę!

Twarde, pełne żył i włókien mięso przyrządzić jest o wiele trudniej. Dlatego, gdy tylko zdecydujemy się na przyrządzanie bitek lub wołowych steków, tłuczek do ubijania mięsa będzie niezwykle przydatnym asortymentem na wyposażeniu naszej kuchni.

Płaska strona tłuczka służy do rozbijania zwartych i twardych włókien. Oprócz wołowiny świetnie sprawdzi się także podczas przygotowywania twardszych mięs jak karkówka. Warto jednak pamiętać, że w przypadku delikatnego drobiu (na przykład na kotlety typu devolay), rozbijanie mięsa powinno przebiegać niezwykle umiejętnie. Kratkowana strona tłuczka nie nadaje się do tego najlepiej, bo może rozszarpać mięso, zostawiając w nim dziury.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba