Patrząc na swój piekarnik nie raz załamywałaś ręce? Wydawałaś fortunę na detergenty? Od dziś możesz o nich zapomnieć. Ekspertki od ekologii polecają szybkie i przede wszystkim tanie sposoby na walkę z zabrudzeniami.
Ciasto pachnące rybą...
Jeśli zależy ci, by potrawy przygotowywane w piekarniku zawsze zachęcały aromatem, utrzymuj go w czystości. Jednak łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić. Nawet jeśli regularnie sprzątasz kuchnię, na pewno zdarzyło ci się nie zauważyć resztek jedzenia ukrytych w zakamarkach piekarnika.
Na szczęście jest wiele domowych metod, które pozwolą pozbyć się także długo zalegającego tłuszczu.
Para wodna
Do żaroodpornego naczynia wlewamy ciepłą wodę. Wstawiamy je do piekarnika ustawionego na 140 stopni. Pozostawiamy na kilka minut. Gdy piekarnik przestygnie, namoczone zabrudzenia możemy z łatwością usunąć.
Sól kuchenna
Posyp resztki jedzenia solą i włącz piekarnik. Wyłącz go w momencie, gdy sól zbrązowieje. Teraz dokładnie wyszoruj czyścikiem kuchennym.
Soda oczyszczona
Szybę w piekarniku najłatwiej oczyścisz, posypując ją sodą oczyszczoną. Na zasypanej powierzchni połóż wilgotny ręcznik papierowy. Po kilku minutach, wystarczy usunąć ręcznik a resztę sody wyszorować gąbką.
Sprawdź również: Zniknęła u szczytu sławy. Zaskakujące, co stało się z gwiazdą "W Labiryncie"
Ruszt z piekarnika także wyczyścisz za pomocą tego środka. Tym razem przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody. Umyj roztworem ruszt, a następnie solidnie wypłucz. Przed przygotowaniem potraw pamiętaj, żeby wypalić ruszt. W tym celu włącz piekarnik bez zawartości i ustaw na najwyższą temperaturę. 15 minut załatwi sprawę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.