Konsumenci często narzekają na swoje kuchenki mikrofalowe. Ich największym problemem jest nierównomiernie podgrzane jedzenie. Zapewne każdy z nas spożywając danie podgrzane w mikrofali natknął się zarówno na bardzo gorące, jak i lodowate składniki znajdujące się w jednym naczyniu. Pewna użytkowniczka TikToka rozwiązała tę zagadkę i pokazała, jak prawidłowo skorzystać z popularnego urządzenia.
Isabella Avila uświadomiła internautom, gdzie leży ich problem. Okazało się, że nierównomierne podgrzanie składników jest zazwyczaj spowodowane niewłaściwym umieszczeniem naczynia na talerzu obrotowym. Nasze danie powinno stać na jego krawędzi, a nie na środku, tak jak wiele osób robi to zazwyczaj. Wynika to z tego, że energia w kuchence mikrofalowej jest dość symetryczna wokół środka. Odsunięcie żywności na krawędź wiąże się z tym, że ta będzie doświadczać bardziej zróżnicowanej mocy mikrofal. Dzięki temu jedzenie zostanie podgrzane równomiernie.
Powszechność problemu potwierdzili użytkownicy TikToka. Nagranie zyskało wielką popularność. W ciągu pięciu dni obejrzało je ponad 4,4 miliona osób. Aż 687 tysięcy internautów zostawiło również komentarz pod filmikiem. Komentujący nie ukrywali swojej wdzięczności za rozwiązanie ich wieloletniego problemu. Eksperci z "Lifehacker" podkreślają jednak, że metoda działa głównie w starszych mikrofalówkach. Nowe urządzenia rozprowadzają już energię równomiernie.
Czyli przez całe życie używałam źle swojej mikrofalówki - napisała komentująca.
Dzięki! Nareszcie zacznę poprawnie korzystać z kuchenki mikrofalówki - skomentował internauta.