Kiszenie ogórków w plastikowych butelkach od kilku lat jest wielkim trendem. Powodem, dla którego ludzie decydują się na taki sposób przygotowywania przetworów, jest próba ponownego wykorzystania opakowania z tworzywa sztucznego. Część osób chce też zaoszczędzić na kupnie szklanych słojów. Okazuje się, że takie ogórki mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
O szkodliwości popularnej metody kiszenia ogórków opowiedziała instagramerka i blogerka Sylwia Panek, znana w sieci jako mama-chemik. Kobieta od lat informuje internautów o reakcjach chemicznych zachodzących w pożywieniu oraz składach detergentów, którymi sprzątamy mieszkania. Tym razem na warsztat wzięła ogórki kiszone w plastikowych butelkach.
Czytaj też: Płuczesz truskawki samą wodą? To poważny błąd
Mama-chemik ostrzega. "Nie kiś w plastiku"
Panek podkreśliła, że związki zawarte w plastikowych opakowaniach migrują do płynów przechowywanych wewnątrz. Z badań, którymi wsparła się, pisząc post, wynika, że ilość szkodliwych dla zdrowia substancji przenikających do jedzenia zależy od wielu czynników. Wśród nich wymienia temperaturę, czas, natężenie światła słonecznego czy rodzaj przechowywanej żywności. Najmniej plastiku migruje do wody, a najwięcej do soków i napojów gazowanych.
A co to za substancje, które mogą migrować? Antymon, ftalany oraz inne substancje endokrynnie czynne - napisała.
Do przetrzymywanych w plastikowych butelkach ogórków kiszonych przedostaje się niewiele toksyn. Mama-chemik wyjaśnia jednak, że taka żywność wciąż może być niebezpieczna dla zdrowia.
Moim zdaniem tak, bo nawet jeśli nie będziemy zjadać tych ogórków w takich ilościach, które dostarczyłyby dużych ilości tych substancji to pamiętajmy, że ogórki z butelek PET to nie jedyne ich źródło. Na te substancje narażeni jesteśmy każdego dnia z wielu różnych źródeł. Warto znać te źródła i świadomie je ograniczać, tak, aby nie wpływały negatywnie na nasze zdrowie - wytłumaczyła w instagramowym poście.
Kiszone ogórki: W czym przetrzymywać przetwory?
Ogórki kiszone stanowią domową klasykę w kuchni podczas zimowych miesięcy. Mają nie tylko niepowtarzalny smak, ale są także bardzo zdrowe. Przez to, że podlegają fermentacji, posiadają dużo witaminy C. Jest jej aż dwa razy więcej niż w zwykłych ogórkach. Mają także cenną witaminę K, która wpływa na gospodarkę wapniową i krzepliwość krwi.
Najlepszym naczyniem do kiszenia ogórków jest drewniana beczka lub kamionkowy garnek. Dzięki pojemnikom wytworzonym z naturalnych materiałów możemy mieć pewność, że przetwory będą bezpieczne dla zdrowia i pozbawione toksyn. Niewiele osób ma jednak dostęp do takich naczyń. Dlatego w procesie kiszenia przydadzą się przede wszystkim duże, szklane słoje.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.