Stal nierdzewna jest powszechnie używana w gałęzi przemysłu zajmującej się produkcją sprzętów AGD. Ma bowiem bardzo wiele zalet. Przede wszystkim jest odporna na wysokie temperatury, rdzę i odbarwienia. Wskazuje się również na walory estetyczne, czyli błyszczący, srebrny kolor. Ponadto przeważnie łatwo utrzymać ją w czystości. Najbardziej uciążliwe zdają się być odciski palców, które zostawiamy najczęściej na drzwiach lodówki. Jednak istnieje sposób, by łatwo ich się pozbyć.
Oliwa usunie uporczywe ślady palców
Aby ślady palców na lodówce ze stali nierdzewnej odeszły w zapomnienie, wystarczy wypolerować powierzchnię przy użyciu oliwy z oliwek lub oliwki dla dzieci. Nieestetyczne ślady nie tylko znikną, ale sprzęt przez pewien czas będzie chroniony przed powstawaniem nowych. Należy jednak pamiętać, by użyć do tego miękkiej ściereczki. Stal nierdzewna nie jest bowiem odporna na zarysowania, więc szorstkie przyrządy do czyszczenia po prostu ją zniszczą.
Jak myć lodówkę ze stali nierdzewnej?
A jak na co dzień dbać o czystość sprzętów kuchennych ze stali nierdzewnej? Można użyć do tego płynu do mycia naczyń, mydła do rąk czy płynu do mycia szyb. Po wyczyszczeniu nie można zapomnieć o wytarciu powierzchni do sucha. Absolutnie nie stosuj wybielaczy. Istnieją również inne, bardziej naturalne metody mycia stali nierdzewnej. Skuteczne będą roztwory z sody oczyszczonej, octu czy soku z cytryny (wystarczy kilka kropel dodanych do wody). Ten ostatni poradzi sobie z trudniejszymi zabrudzeniami. Fronty lodówki, piekarnika, zmywarki będą lśniły i wyglądały jak nowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.