Jedna rysa na patelni powodem problemów zdrowotnych
Naukowcy z Instytutu Nauki i Nanoinżynierii udowodnili, że nawet jedna ryska, czyli pęknięcie powierzchni patelni pokrytej teflonem, uwalnia około 9100 cząstek plastiku. Co więcej, dr Cheng Fang z University of Newcastle przypomina, że PFAS, czyli związki perfluorowane, mające zdolność do odpychania cząstek wody i tłuszczu, które wykorzystywane są do produkcji patelń i teflonu, zostają na jedzeniu, co może mieć przełożenie na poważne problemy zdrowotne.
Dlatego Youhong Tang, naukowiec z Flinders University uczula, aby rozsądnie wybierać przybory i naczynia kuchenne i w odpowiedni sposób z nich korzystać. W ten sposób można uniknąć zanieczyszczenia żywności. Jego zdaniem naruszenie powłoki nieprzywieralnej powinno eliminować naczynia z naszej kuchni. Dla bezpieczeństwa wyrzucaj patelnię, gdy na jej powierzchni zagości przynajmniej jedna ryska.
PFAS cichym zabójcą. Wszyscy jesteśmy na to narażeni
Powszechnie stosowane do produkcji opakowań czy patelń PFAS mogą zawierać rakotwórcze substancje chemiczne. Według Europejskiej Agencji Środowiska na ich oddziaływanie najbardziej narażone są niemowlęta oraz dzieci. Kontakt ze szkodliwym PFAS może zwiększać ryzyko poronienia i zmniejszać masę urodzeniową u noworodków, ale to nie wszystko. Może powodować choroby tarczycy, wątroby, nerek. Wpływać na wysoki poziomem cholesterolu, oddziaływać na zaburzenia hormonalne, a nawet tworzenie się nowotworów. U mężczyzn ma wyraźny związek z nowotworem jądra.
Gdzie jeszcze możemy mieć kontakt z PFAS? Związki perfluorowane używa się m.in. do produkcji piany gaśniczej, środków do pielęgnacji podłóg, farb. Coraz częściej mówi się o występowaniu PFAS w opakowaniach wykorzystywanych przez fastfoody. Można je znaleźć np. w opakowaniach papierowych, także tych używanych jako kubki do kawy lub innych napojów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.