Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Marta Kutkowska | 

Masz takie ziemniaki w domu? Natychmiast się ich pozbądź

59

Ziemniaki to podstawowy dodatek do polskich obiadów. Nic dziwnego - są smaczne, sycące i zdrowe. Nie każdy wie, że surowy ziemniak zawiera groźną truciznę. Podpowiadamy, jak prawidłowo przechowywać to warzywo i kiedy lepiej się go pozbyć.

Masz takie ziemniaki w domu? Natychmiast się ich pozbądź
Ziemniaki zawierają groźną truciznę (via Getty Images, gustavo ramirez)

Wiosną i latem zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. Rezygnujemy z zawiesistych sosów i chętniej przyrządzamy sałatki, czy grillowane potrawy. Ziemniaki sprawdzą się wspaniale także w lżejszych odsłonach, ale zanim po nie sięgniemy, sprawdźmy, czy nie narazimy się na zatrucie.

Niebezpieczna trucizna

Zdarza się, że kupujemy ziemniaki "na zapas" i przechowujemy je w nieodpowiednich warunkach. Gdy ziemniak zaczyna kiełkować, w jego miąższu zwiększa się ilość niebezpiecznej solaniny. Może ona powodować nudności, wymioty, gorączkę, a w skrajnych wypadkach depresję ośrodkowego układu nerwowego, śpiączkę, napady drgawek i obwodową niewydolność krążenia. Objawy zatrucia pojawiają się po ok. 4 godzinach od spożycia. 

Wielu z nas po prostu odkrawa zazielenione fragmenty i poddaje warzywo obróbce termicznej, lecz nie zawsze to wystarcza. Dlatego, jeśli chcemy uniknąć kłopotów, lepiej zrezygnujmy z wykorzystania ziemniaka. Zastąpmy go równie smaczną kaszą.

W jakie sposób najlepiej przechowywać kartofle?

Idealnym pomieszczeniem do przechowywania kartofli jest piwnica lub komórka bez okien. Ziemniaki lubią cień i niską temperaturę - optymalna wynosi 10 stopni. Zrezygnujmy jednak z przechowywania ich w lodówce. Chłód sprawia, że zwiększa się w nich ilość skrobi - warzywa nabierają wówczas słodkiego smaku, a ich tekstura staje się miękka i mączysta. Ziemniaki tracą w ten sposób swoje walory smakowe.

Pamiętajmy, że już w czerwcu będzie można cieszyć się smakiem polskich, młodych ziemniaków. Na straganie wyróżnią się niewielkimi rozmiarami i łuszczącą się skórką. Najsmaczniejsze będą prosto w wody, z dodatkiem masła i koperku. Smacznego.

Zobacz także: Dramatyczne ceny czereśni. "Żadna tarcza antykryzysowa nie pomogła"
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić