Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nie odcedzaj makaronu pod zlewem. Robisz spory błąd

55

Czy zdarzyło Ci się kiedyś bez namysłu wylać wodę po ugotowanym makaronie? Okazuje się, że to spora pomyłka! Ta "biała" woda może okazać się niezwykle przydatna w dalszych etapach gotowania lub przy tworzeniu określonych potraw.

Nie odcedzaj makaronu pod zlewem. Robisz spory błąd
Nigdy nie odcedzaj makaronu nad zlewem. Nie pożałujesz (Adobe Stock, Raquel_Leo)

Jak większość z nas wie, makarony dostępne w sklepach wytwarzane są z mąki. Podczas gotowania makaron uwalnia skrobię, co sprawia, że woda staje się biała. Jej wylewanie to jednak spory błąd. Skrobia posiada właściwości emulgujące, które mogą być genialnie wykorzystane do przygotowywania sosów do makaronów. Chcecie wiedzieć jak? Poniżej przedstawiamy krok po kroku.

Odcedzanie makaronu nad zlewem to błąd. Zrób to inaczej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie wylewaj wody po ziemniakach. Sprawdź, do czego możesz jej użyć

Pewnie spotkaliście się z problemem, kiedy w sosie do spaghetti czy innego makaronu, pojawiają się oddzielające się od niego warstwy tłuszczu. Skrobia może tu przynieść ratunek. Jej zdolność do emulgowania pozwala na lepsze połączenie składników, które na co dzień się nie łączą. W efekcie sos staje się gładki i jednolity. Zyskuje on także na smaku.

To sposób na prawidłowe odcedzanie makaronu

Aby zachować wodę z makaronu, można ją przed odcedzeniem przelać do innego naczynia. Co ważne, wcale nie musimy zachowywać całej pozostałości po gotowaniu. Wystarczy raptem kilka porządnych łyżek. Wodę należy dodać później w odpowiednim momencie do sosu. Warto również użyć specjalnego cedzaka, który umożliwia łatwe oddzielenie makaronu od wody bez jej marnowania.

Dobrą praktyką jest także zrezygnowanie z płukania makaronu po gotowaniu. To rozwiązanie pomoże nam w przygotowaniu smacznego dania. Dzięki temu resztki skrobi pozostają na makaronie, ułatwiając emulgację sosu. W efekcie otrzymamy idealnie gładki sos, doskonale skomponowany z makaronem.

Makarony powinny stanowić stały punkt naszej diety. Zawierają one szereg różnorodnych wartości odżywczych - oprócz białka możemy tutaj znaleźć fosfor, żelazo czy witaminy B1 i B6.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zagrożenie atakiem rakietowym w Ukrainie. Parlament odwołuje posiedzenie
Co zamiast gwiazdy betlejemskiej? Te rośliny ozdobią dom na święta
Bójka w Płocku z udziałem Kolumbijczyków. Prokuratura zabrała głos
Gwiazda betlejemska gubi liście? Ten domowy nawóz rozwiąże problem
Episkopat krytykuje edukację zdrowotną. "Jest sprzeczna z konstytucją"
To już pewne. Orban zapowiada, co zrobi z premierem Izraela
Polscy żołnierze w Korei Południowej. Trwają szkolenia
Zamiokulkas ma żółte liście? Wsadź to do doniczki, a problem zniknie
Czy grozi ci mandat, jeśli nie odśnieżysz auta? Odpowiedź nie jest oczywista
Pojechali na osiedle Czarnka. "O tym panu nie będę rozmawiał"
Przyspieszył nagranie z Putinem. Oto co zobaczył
Nowak o nowym przedmiocie w szkołach. "Trzeba stanąć do konkretnej walki"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić