Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nigdy latem nie przechowuj tak chleba. Niemiecka ekspertka wyjaśnia

4

Nie każdy rodzaj żywności możemy przechowywać w taki sam sposób i latem, i w chłodniejszych miesiącach roku. Wręcz przeciwnie – najdobitniej przekonały się o tym osoby, które rano chciały zrobić sobie kanapkę, ale okazało się, że chleb zdążył już spleśnieć.

Nigdy latem nie przechowuj tak chleba. Niemiecka ekspertka wyjaśnia
Jak latem przechowywać chleb? Jeśli zrobisz to nieprawidłowo, szybko spleśnieje (Unsplash, Helena Ast)

Rady, jak przechowywać chleb latem, znalazły się między innymi na łamach Daily Mail. Za tym, że pieczywo zaskakująco szybko "łapie" pleśń, stoi połączenie wilgoci i upału. To idealne warunki do szybkiego namnażania się grzybów odpowiedzialnych za nalot.

Chleb – jak go przechowywać latem? Musisz przestrzegać tych zasad

Jeśli na naszym pieczywie już pojawiła się pleśń, nie spożywajmy go pod żadnym pozorem. Inaczej narażamy się na poważne sensacje żołądkowe. Nie działa również metoda, polegająca na odkrojeniu tego kawałka, na którym pojawił się nalot.

Birgit Brendel, niemiecka ekspertka od spraw żywienia, podkreśla, że chleb należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Jednocześnie zaprzecza, aby było to równoznaczne z koniecznością trzymania pieczywa w lodówce. Wręcz przeciwnie, stanowczo odradza podobne rozwiązania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zobacz też: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Ostatecznie Birgit Brendel radzi więc, żeby zarówno świeże, jak i krojone pieczywo przechowywać w miarę chłodnym miejscu. Sprawdzi się tu np. zamknięta szafka kuchenna. Kiedy jednak mamy do czynienia ze średnią wilgotnością powietrza, najlepiej sprawdzą się naczynia ceramiczne.

Jak argumentuje niemiecka ekspertka, przechowywanie pieczywa w naczyniach ceramicznych to najlepszy możliwy sposób. Brendel przywołuje fakt, że chleb może w nich "oddychać", ponieważ następuje swobodna wymiana świeżego powietrza i wilgoci. Do zaburzenia cyrkulacji przyczyniają się plastikowe oraz papierowe torby, w które pakuje się zakupy, dlatego po przyjściu do domu należy jak najszybciej się ich pozbyć.

Birgit Brendel wyjaśnia też, dlaczego przechowywanie chleba w lodówce to nie jest dobry pomysł. Wskazuje, że w konsekwencji dochodzi do uszkodzenia zarówno smaku, jak i tekstury pieczywa.

Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić