Nigdy nie wyrzucaj czerstwego pieczywa
Kupujesz świeże pieczywo, zjadasz połowę, a następnego dnia orientujesz się, że twój zakup bardziej przypomina kamień niż chleb. Co wtedy? Na pewno nie musisz go wyrzucać, znamy genialny trik, dzięki któremu szybko przywrócisz mu miękkość.
Swoim sposobem na przywrócenie pieczywu miękkości w programie ''Rachael Ray Show'' podzieliła się Sara Moulton - szefowa kuchni, prowadząca programów kulinarnych i słynna w Stanach Zjednoczonych autorka książek kucharskich. Widownia zareagowała gromkimi brawami na efekty jej niezawodnej metody.
Jak odświeżyć pieczywo?
Sposób Sary Moultin jest banalnie prosty, jedne czego potrzebujesz to woda, folia aluminiowa i piekarnik. Zacznij od porządnego namoczenia twardego pieczywa, następnie owiń je folią aluminiową i włóż do zimnego piekarnika.
Teraz włącz piekarnik, a temperaturę ustaw na 150 stopni. Pieczywo powinno ogrzewać się około 12-15 minut. Po tym czasie chleb lub bułki mogą być nadal zbyt wilgotne i miękkie. W takim wypadku zdejmij folię i ponownie włóż pieczywo do piekarnika na ok. 5 minut.
Prawda, że to proste? Nie musisz już zamieniać czerstwego pieczywa w bułkę tartą lub, co gorsza, wyrzucać go. To świetny sposób na oszczędność i na uratowanie naszego śniadania.
Wideo zostało wyświetlone już ponad 4,5 miliona razy, a internauci są zachwyceni sposobem byłej szefowej kuchni! Wiedzieliście, że w zaledwie kilkanaście minut możecie odświeżyć swój chleb?
A jak inaczej wykorzystać czerstwy chleb? Sposobów jest mnóstwo. Możesz na przykład zrobić grzanki, tosty na słodko lub wytrawne lub przygotować popularną na śląsku wodzionkę.