Ogórki kiszone powinniśmy jeść przez cały rok, szczególnie jesienią i zimą. Są produktem niskokalorycznym, zawierają kwas mlekowy oraz witaminę C i witaminy z grupy B, naturalnie wzmacniają odporność organizmu i mają właściwości probiotyczne.
Pożegnaj pleśń i ogórki puste w środku
Jednak, by były równie pyszne co zdrowe, warto trzymać się kilku zasad. Jeśli chcemy uniknąć przykrej niespodzianki w postaci pleśni, nie powinniśmy układać ogórków aż po samą nakrętkę. Na górze należy zostawić co najmniej 2 cm wody i sprawdzić, czy na pewno przykrywa dokładnie wszystkie ogórki. Z kolei między taflą wody, a nakrętką również powinno być trochę miejsca na ulatniające się gazy. Wówczas nasze przetwory będą bezpieczne.
Sprawdź także: Wyrzucasz pestki z arbuza? Popełniasz błąd
Mamy także wpływ na jędrność ogórków. Jeśli wybierzemy małe, młode i jasne okazy, będą chrupiące oraz pełne w środku. Ciemna skórka może świadczyć o tym, że ogórki były zbyt mocno nawożone. Z kolei stare i duże ogórki mogą okazać się po ukiszeniu puste w środku – dlatego powinniśmy ich unikać.
Odpowiednia sól to podstawa
Kolejną ważną zasadą jest ścisłe układanie ogórków w słoiku. Im mniej damy im przestrzeni, tym większa pewność, że ukiszą się równomiernie, nie rozpadną i nie odkształcą. Warto także wiedzieć, jaką wybrać sól. Ta niejodowana spowalnia proces fermentacji. Eksperci polecają za to sól kamienną, która jest bogata w minerały.
Przeczytaj również: Myślała, że to złodzieje. W toalecie czekała na nią przykra niespodzianka
Pamiętajmy, by dobrze wyczyścić ogórki przed włożeniem do słoika. Jeśli tylko mamy czas, warzywa warto wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Podobno dobrze wpływa to na ich późniejszą jędrność, a na pewno nie zaszkodzi.
Nie trzeba także przesadzać z przyprawami, bo może się to źle skończyć. Długie moczenie w wodzie suszonych przypraw (np. ziela angielskiego czy liści laurowych) może spowodować uwolnienie się nieprzyjemnej goryczy. Jeśli ogórki są młode i dobre, czosnek, koper i chrzan naprawdę wystarczą.
Najlepsze ogórki wychodzą, gdy użyjemy jednej łyżki soli na litr wody. Kisić powinniśmy już w dniu zakupu – warzywa, które zbyt długo poleżą, nie będą już takie dobre. Ogórki po ukiszeniu przez trzy dni powinny znajdować się w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Później słój z ogórkami należy przenieść w chłodniejsze miejsce o temperaturze w okolicach 15 stopni Celsjusza.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.