pogoda
Warszawa
18°

Ogórki małosolne na sucho zrobisz w mig. Lepsze niż tradycyjne

26

Ogórki małosolne to jeden z kultowych przysmaków lata. Co najlepsze wcale nie potrzeba długich przygotowań ani skomplikowanych przepisów, żeby cieszyć się chrupiącymi, orzeźwiającymi ogórkami. Wystarczy banalnie prosty przepis na to, jak zrobić ogórki na sucho.

Ogórki małosolne na sucho zrobisz w mig. Lepsze niż tradycyjne
Ogórki małosolne z woreczka to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy (Adobe Stock, FILIP OLEJOWSKI)

Sezon na ogórki rozpoczyna się w najlepsze. Pierwsze warzywa już są dostępne na naszych targach i bazarach, co oznacza, że wreszcie będziemy mogli zrobić domowe przetwory z ogórków. Niezależnie od tego, czy jesteśmy kulinarnymi mistrzami, czy raczej amatorami – na szczęście istnieją bardzo proste przepisy na ogórki.

Ogórki małosolne bez zalewy wychodzą idealnie. Zrobi je nawet dziecko

Ogórki małosolne nie wymagają wiele pracy i zachodu. Wbrew temu, co sądzą niektórzy, wcale nie musimy przygotowywać pracochłonnej zalewy, układać ogórki w słoiku i trzymać się precyzyjnego przepisu. Wystarczy przygotować ogórki małosolne w woreczku.

Ogórki na sucho – bo tak znane są również ogórki w woreczku – robi się błyskawicznie. Co więcej, są one delikatniejsze w smaku i bardziej chrupiące niż tradycyjne ogórki z zalewy. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w foliowy woreczek strunowy, umyte ogórki gruntowe, czosnek, koper, korzeń chrzanu, a także kilka liści laurowych i łyżkę soli. Możemy dodać też liście chrzanu lub wiśni czy porzeczki.

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? Przepis jest banalnie prosty

Jak przygotować ogórki małosolne bez zalewy? Najpierw należy odciąć końcówki umytych ogórków, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy je do worka strunowego. Kroimy na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, a czosnek w plasterki. Dodajemy liście laurowe oraz koper, a także liście, jeśli z nich korzystamy. Całość posypujemy solą, po czym zamykamy woreczek, usuwając z niego nadmiar powietrza. Potrząsamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie, a ogórki pokryły się solą.

Ogórki małosolne odstawiamy na cztery godziny do lodówki. Przez kolejne 20 godzin trzymamy je w temperaturze pokojowej. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Należy przechowywać je w lodówce.

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
NA ŻYWO

Brak klipu

Niestety nie udało się załadować filmu, który chcesz obejrzeć.
kod błędu: 51

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: DFR
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rekordowy strzał snajpera z Kanady. Ujawniono zaskakujące szczegóły
17-latek zachwycił świat. Jego rekord nie zostanie jednak uznany
"Uważajcie". Ostrzeżenie z lasu. Aż się zagotował
10-letni Rom w Nowym Sączu spowodował wypadek. Wcześniej ukradł auto
Był więźniem Kremla. Opowiedział, czego doświadczył w rosyjskim łagrze
Katastrofa śmigłowca w Nowym Jorku. Zamykają firmę latającą nad miastem
Był 13 kwietnia. Nad Bałtykiem już się zaczęło
Tak chcą chronić Hagię Sophię przed trzęsieniami ziemi. Prace ruszyły
Noc konfesjonałów. Ponad 100 kościołów w Polsce przyłączyło się do akcji
Pojawiły się w Kuźnicach. Na miejscu pojawiła się policja
Porażające nagranie. Kia nagle zjechała. Cztery osoby w szpitalach
1000 euro za kilogram. W Polsce rosną niczym chwasty
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić