Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ogórki małosolne na sucho zrobisz w mig. Lepsze niż tradycyjne

26

Ogórki małosolne to jeden z kultowych przysmaków lata. Co najlepsze wcale nie potrzeba długich przygotowań ani skomplikowanych przepisów, żeby cieszyć się chrupiącymi, orzeźwiającymi ogórkami. Wystarczy banalnie prosty przepis na to, jak zrobić ogórki na sucho.

Ogórki małosolne na sucho zrobisz w mig. Lepsze niż tradycyjne
Ogórki małosolne z woreczka to prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy (Adobe Stock, FILIP OLEJOWSKI)

Sezon na ogórki rozpoczyna się w najlepsze. Pierwsze warzywa już są dostępne na naszych targach i bazarach, co oznacza, że wreszcie będziemy mogli zrobić domowe przetwory z ogórków. Niezależnie od tego, czy jesteśmy kulinarnymi mistrzami, czy raczej amatorami – na szczęście istnieją bardzo proste przepisy na ogórki.

Ogórki małosolne bez zalewy wychodzą idealnie. Zrobi je nawet dziecko

Ogórki małosolne nie wymagają wiele pracy i zachodu. Wbrew temu, co sądzą niektórzy, wcale nie musimy przygotowywać pracochłonnej zalewy, układać ogórki w słoiku i trzymać się precyzyjnego przepisu. Wystarczy przygotować ogórki małosolne w woreczku.

Ogórki na sucho – bo tak znane są również ogórki w woreczku – robi się błyskawicznie. Co więcej, są one delikatniejsze w smaku i bardziej chrupiące niż tradycyjne ogórki z zalewy. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w foliowy woreczek strunowy, umyte ogórki gruntowe, czosnek, koper, korzeń chrzanu, a także kilka liści laurowych i łyżkę soli. Możemy dodać też liście chrzanu lub wiśni czy porzeczki.

Jak zrobić ogórki małosolne na sucho? Przepis jest banalnie prosty

Jak przygotować ogórki małosolne bez zalewy? Najpierw należy odciąć końcówki umytych ogórków, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy je do worka strunowego. Kroimy na mniejsze kawałki korzeń chrzanu, a czosnek w plasterki. Dodajemy liście laurowe oraz koper, a także liście, jeśli z nich korzystamy. Całość posypujemy solą, po czym zamykamy woreczek, usuwając z niego nadmiar powietrza. Potrząsamy, aby przyprawy rozłożyły się równomiernie, a ogórki pokryły się solą.

Ogórki małosolne odstawiamy na cztery godziny do lodówki. Przez kolejne 20 godzin trzymamy je w temperaturze pokojowej. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Należy przechowywać je w lodówce.

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: DFR
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić