Mycie truskawek przed jedzeniem jest obowiązkowe. Przede wszystkim chodzi o usunięcie niebezpiecznych bakterii, jednak nie tylko. Często kupujemy owoce z nieznanego źródła. Nie wiemy, czy do ich uprawy wykorzystywane są chemiczne opryski. Zanim je zjemy, lepiej więc mieć pewność, że zostały umyte dokładnie. Szczególnie warto o tym pamiętać, jeśli serwujemy truskawki dzieciom.
Jak prawidłowo myć truskawki? Trzeba wykorzystać dwa roztwory
Mycie truskawek samą wodą wielu z nas wydaje się wystarczające. Opłukujemy kupione owoce na sicie pod kranem i uznajemy je za czyste. Niestety, nic bardziej mylnego! Żeby dokładnie usunąć ewentualne chemiczne pestycydy, a także mieć pewność, że na owocach nie ma drobnoustrojów, trzeba zastosować mocniejszy środek. Na szczęście możemy go łatwo przygotować za grosze we własnym domu.
Żeby w prawidłowy sposób umyć truskawki, musimy wykorzystać dwa roztwory. Najpierw potrzebny będzie roztwór zasadowy. Jak go przygotować? Do litra zimnej wody dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej, a następnie całość mieszamy. Do płynu dodajemy truskawki i zostawiamy na pięć minut, po czym wyciągamy i osuszamy je na ręczniku papierowym.
Później myjemy owoce w roztworze kwasowym. Aby to zrobić, przygotowujemy roztwór, w którym łączymy wodę z niewielką ilością octu jabłkowego. Zanurzamy truskawki na kolejne pięć minut, po czym wyciągamy je i płuczemy pod bieżącą wodą.
Jak myć truskawki? Tak pozbędziesz się wszystkich robaków
Prawidłowe mycie truskawek przepędzi też z owoców ewentualne robaki. Jeśli obawiamy się drobnych insektów, które mogły pojawić się w truskawkach, zastosujmy inny prosty sposób.
Wystarczy do wody dodać kilka łyżek soli i w tak przygotowanym roztworze zanurzyć owoce na kilka minut. Po takiej kąpieli truskawki należy opłukać pod bieżącą wodą i gotowe!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.