Drożdże są jednokomórkowymi mikroorganizmami zaliczanymi do królestwa grzybów. W kuchni, a konkretnie w przetwórstwie, gorzelnictwie i piekarstwie używa się od wieków gatunku Saccharomyces cerevisiae. W drożdżach znajdziemy m.in. witaminy z grupy B, witaminy A i C, a także cynk, selen i żelazo. Właśnie dzięki tym cennym składnikom odżywczym drożdży używa się również w kosmetyce oraz… pielęgnacji roślin.
Liczne zastosowania nawozu z drożdży
Jak działa nawóz z drożdży? Odżywia i wzmacnia rośliny, a z niektórymi gatunkami wchodzi w mikoryzę - drożdże zasiedlają korzenie i w zamian za substancje pokarmowe, zapewniają im ochronę przed szkodnikami.
Aby przygotować nawóz z drożdży potrzebujemy tylko dwóch lub trzech składników. W wersji niesfermentowanej 17 g suszonych lub 50 g świeżych drożdży rozpuszczamy w pięciu litrach ciepłej wody i czekamy godzinę. Po tym czasie możemy użyć go do podlewania roślin lub dodać do kompostownika, jeśli zależy nam na przyspieszeniu rozkładu.
Wersja fermentowana nawozu z drożdży ma silniejsze działanie. By ją przygotować 17 g suszonych lub 50 g świeżych drożdży zalewamy 100 ml letniej wody i dodajemy ok. 100-200 g cukru. Następnie odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce, a po ich upływie dolewamy kolejne pięć litrów letniej wody. Czekamy dwa tygodnie, by nawóz sfermentował. Przed użyciem rozcieńczamy go z wodą w proporcji pół szklanki nawozu na pięć litrów wody. To zdecydowanie bardziej ekonomiczna i skuteczna wersja.
Jak stosować nawóz z drożdży?
Ważne, by nie przesadzić z ilością nawozu z drożdży. Wystarczy, że będziemy stosować go mniej więcej co dwa tygodnie. Sprawdzi się zarówno w przypadku roślin doniczkowych, jak i tych ogrodowych.
Warto wiedzieć, że nawóz z drożdży ułatwia ukorzenianie sadzonek. Wykazuje także działanie owadobójcze i chroni rośliny przed zbyt szybkim pleśnieniem. Sprawdzi się doskonale do podlewania ogórków, pomidorów czy truskawek, ale także pozostałych roślin w domu i ogrodzie. By nawóz był jeszcze bardziej skuteczny, można wzbogacić go popiołem drzewnym.
Przeczytaj także: Wyrzucasz pestki z arbuza? Popełniasz błąd
Z drożdży można przygotować także oprysk na ogórki i pomidory. W tym celu należy jedną kostkę drożdży piekarskich rozpuścić w 10 litrach wody. Następnie roztwór przelać do spryskiwacza i raz w tygodniu rozpylać. Udowodniono naukowo, że ta metoda pomaga w ochronie roślin przed chorobami grzybowymi.