Przygotowanie nawozu z chleba zajmuje niewiele czasu. Dzięki regularnemu stosowaniu pomidory i ogórki zaczną obficie rosnąć.
Chlebowa odżywka doskonale nada się także do kwiatów, ale nie wszystkich. Świetnych efektów można się spodziewać, odżywiając nią ziemię pod azaliami, hortensjami czy wrzosami.
Czytaj także: Zaparkowała na poboczu, żeby nakarmić dziecko. Oto finał
Nawóz chlebowy — jak go przygotować?
Na chlebowy nawóz nada się każde pieczywo, zwłaszcza czerstwe i niezdatne do spożycia. Najlepsze efekty da ciemny chleb, np. żytni albo razowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do przygotowania można też użyć starych krakersów. Najważniejsze, żeby nic się nie zmarnowało.
Pieczywo pokrój w niewielkie kawałki, wrzuć do dużej miski i zalej je wodą. Ma ona jedynie "zakrywać" pieczywo, więc jej ilość jest uzależniona od tego, ile chleba użyjesz.
Nie ma jednej stałej proporcji. Następnie całe naczynie przykryj talerzem i postaw na nim słoik wypełniony wodą, aby dodatkowo obciążyć pokrywkę.
Tak przygotowane naczynie odstaw w ciemne i chłodne miejsce na cały tydzień. Po upływie wskazanego czasu wyjmij chleb z pojemnika.
Do nawożenia nada się tylko woda. Uzyskany koncentrat przelej do butelki. Jeśli chcesz podlać nim ogórki czy pomidory, rozcieńcz go z wodą w proporcji 1:3. Pamiętaj, aby nie zużywać więcej niż pół litra rozcieńczonego nawozu na sadzonkę.
Specyfik najlepiej używać zaraz po zasadzeniu roślin. Składniki zawarte w nawozie przyśpieszą ich wzrost już w momencie ich wczesnego rozwoju.
Pomidory należy przestać podlewać nawozem po tym czasie, za to ogórki można nawozić przez cały okres kwitnienia. Warto robić to w ciepłe dni. Wtedy podlewanie chlebową wodą daje lepsze efekty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.