Ugotowanie makaronu bez wody w pierwszej chwili wydaje się niemożliwe. Okazuje się jednak, że to mylne przekonanie.
Harold McGee, amerykański specjalista od jedzenia i gotowania, zaleca gotować makaron tylko w niewielkiej ilości wody. Według niego tak przyrządzony smakuje najlepiej.
Idzie jednak krok dalej. Okazuje się, że można również całkowicie zrezygnować z używania wody, co sprawdza się przy większości potraw, do których potrzebny jest ugotowany makaron.
Na czym polega tajemnica? Otóż należy zastąpić wodę innym płynem, z którym podajemy makaron. To znaczy, że gotujemy go od razu w zupie lub sosie. W ten sposób otrzymuje się doskonały smak i idealną konsystencję przygotowywanej potrawy.
Makaron przejdzie smakiem i aromatem przygotowywanej potrawy. Będzie o wiele smaczniejszy. Natomiast do zupy lub sosu przejdzie skrobia z gotowanego makaronu, delikatnie zagęszczając i dodając smaku przygotowywanej potrawy.
Gotowanie makaronu bez wody nie tylko poprawia walory smakowe. Ten sposób pozwala też oszczędzić trochę czasu i jest bardziej ekologiczny. Nie trzeba osobno gotować makaronu, a po wszystkim nie trzeba myć dodatkowego garnka. Nie trzeba też wylewać wody po makaronie, więc nic się nie marnuje. Szybko, wygodnie i w myśl zasad "zero waste". A przede wszystkim bardzo smacznie.
Spróbujecie takiej metody?
Zobacz także: Objawy, które wskazują, że pijesz za dużo herbaty
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.