Banany to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Mimo że są dosyć kaloryczne, warto je jeść nawet wtedy, gdy staramy się zrzucić zbędne kilogramy. Dlaczego? Są to owoce, które sycą i zaspokajają uczucie głodu na długi czas. Poza tym zawierają cenne witaminy i mikroelementy. Przede wszystkim mają wysoką zawartość potasu, który jest bezcenny dla osób chorujących na serce. Znajdziemy w nich też witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także wapń, fosfor czy magnez.
Skórka od banana sprawdzi się na ukąszenie przez owady. Wystarczy przyłożyć
Niewiele osób myśli jednak o wykorzystaniu skórki od banana. Najczęściej, kiedy zjemy owoc, po prostu wyrzucamy ją do kosza. Okazuje się, że to marnotrawstwo. Skórka od banana ma również wiele korzystnych dla nas właściwości, które mogą skutkować jej praktycznym zastosowaniem.
Skórka od banana idealnie działa na zranienia czy ukąszenia przez owady. Jeśli więc zmagamy się ze swędzącym ugryzieniem komara, przyłóżmy skórkę wewnętrzną stroną i potrzyjmy lub przyklejmy plastrem. Powinna ona złagodzić nieprzyjemne odczucie i ból.
Nawóz ze skórki od bananów? Wykonanie jest banalnie proste
Innym sposobem na wykorzystanie skórki od banana jest domowy nawóz do kwiatów. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekty stosowania mogą być oszałamiające. Jak zrobić nawóz ze skórek od bananów? Wystarczy je ususzyć - można przyspieszyć ten proces suszeniem w piekarniku, należy tylko pamiętać, żeby położyć skórki wewnętrzną stroną do góry. Kiedy będą już wysuszone, rozdrobnijmy je na posypkę, którą zastosujemy na ziemię lub zakopiemy w gruncie.
Skórka od banana sprawdzi się też przy... polerowaniu. Możemy wykorzystać ją do czyszczenia mebli, skóry czy sreber, ale także liści kwiatów domowych. Sprawi ona, że przedmioty takie jak biżuteria czy skórzane buty będą błyszczące, a liście nabiorą intensywniejszego koloru.
Czytaj także: Wyczyść tym toaletę. Zapomnisz o zaciekach i kamieniu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.