Wielu rodziców na całym świecie chce przygotowywać zbilansowane śniadania składające się z owoców, zbóż i białka, aby ich pociechy dobrze rozpoczęły dzień. Ale zainteresowanie nimi dzieci może być trudne, zwłaszcza, gdy na pokładzie mamy prawdziwego wojownika, który energię czerpie wyłącznie ze słodyczy.
Pewna mama na TikToku stała się popularna dzięki opracowanej przez siebie metodzie gotowania jajek, którą, jak mówi, jej maluch uwielbia. Jednak specjaliści od żywienia nie są do niej pozytywnie nastawieni i sugerują, że może ona powodować problemy zdrowotne.
Wspomniana mama, czyli Alexandra Bewicke, opublikowała film, który zyskał ponad 12,7 miliona wyświetleń. Pokazała swoją metodę przygotowywania jaj, którą jej maluch zaakceptował, choć wcześniej miała problem, by namówić go do jedzenia.
Bewicke wkłada na filmiku jajko do zamrażarki. Rano wyjmuje zamrożone jajko i zaczyna je przygotowywać.
- Kroisz je, gdy jest jeszcze zamrożone - mówi Bewicke w filmie. - Następnie układasz na patelni, smażysz i tworzą się naprawdę fajne mini jajka" - tłumaczy.
I choć ten sposób na jajka jest zdecydowanie atrakcyjniejszą wersją klasycznego jajka sadzonego, to jak twierdzi FDA, czyli amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności, może stanowić niebezpieczeństwo.
"Jajka nie powinny być zamrażane w skorupkach" - napisano na stronie FDA poświęconej bezpieczeństwu żywności na temat jaj i metod ich przygotowania.
Gdy jaja zostają zamrożone w skorupce, mogą pękać, umożliwiając tym samym rozwór bakterii takich jak Salmonella wewnątrz.
Chociaż niektóre triki dotyczące żywności są innowacyjne i wydają się dość łatwe do wykonania, nie zawsze są bezpieczne. Warto więc kierować się zdrowym rozsądkiem, a w razie wątpliwości dowiedzieć się, czy na pewno nie zaszkodzimy sobie, korzystając z ciekawej metody przygotowywania żywności.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.