Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sposób przygotowywania jajek stał się hitem. Eksperci błagają, by tego nie robić

34

Każdy rodzic chce, by jego dziecko jadło zdrowo i było dzięki temu pełne energii. I choć filmik jednej z mam, która wymyśliła, jak zachęcić dziecko do jedzenia jajek podbija sieć, FDA ostrzega, że może to być wyjątkowo niebezpieczne.

Sposób przygotowywania jajek stał się hitem. Eksperci błagają, by tego nie robić
(TikTok)

Wielu rodziców na całym świecie chce przygotowywać zbilansowane śniadania składające się z owoców, zbóż i białka, aby ich pociechy dobrze rozpoczęły dzień. Ale zainteresowanie nimi dzieci może być trudne, zwłaszcza, gdy na pokładzie mamy prawdziwego wojownika, który energię czerpie wyłącznie ze słodyczy.

Pewna mama na TikToku stała się popularna dzięki opracowanej przez siebie metodzie gotowania jajek, którą, jak mówi, jej maluch uwielbia. Jednak specjaliści od żywienia nie są do niej pozytywnie nastawieni i sugerują, że może ona powodować problemy zdrowotne.

Wspomniana mama, czyli Alexandra Bewicke, opublikowała film, który zyskał ponad 12,7 miliona wyświetleń. Pokazała swoją metodę przygotowywania jaj, którą jej maluch zaakceptował, choć wcześniej miała problem, by namówić go do jedzenia.

Bewicke wkłada na filmiku jajko do zamrażarki. Rano wyjmuje zamrożone jajko i zaczyna je przygotowywać.

- Kroisz je, gdy jest jeszcze zamrożone - mówi Bewicke w filmie. - Następnie układasz na patelni, smażysz i tworzą się naprawdę fajne mini jajka" - tłumaczy.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

I choć ten sposób na jajka jest zdecydowanie atrakcyjniejszą wersją klasycznego jajka sadzonego, to jak twierdzi FDA, czyli amerykańska Agencja ds. Leków i Żywności, może stanowić niebezpieczeństwo.

"Jajka nie powinny być zamrażane w skorupkach" - napisano na stronie FDA poświęconej bezpieczeństwu żywności na temat jaj i metod ich przygotowania.

Gdy jaja zostają zamrożone w skorupce, mogą pękać, umożliwiając tym samym rozwór bakterii takich jak Salmonella wewnątrz.

Chociaż niektóre triki dotyczące żywności są innowacyjne i wydają się dość łatwe do wykonania, nie zawsze są bezpieczne. Warto więc kierować się zdrowym rozsądkiem, a w razie wątpliwości dowiedzieć się, czy na pewno nie zaszkodzimy sobie, korzystając z ciekawej metody przygotowywania żywności.

Zobacz także: Zobacz także: Szybkie dania z jajkami w roli głównej
Autor: AHA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Tunel w Warszawie zamknięty. Straż pożarna zabrała głos
Zwariował? Słynny Niemiec wszedł na Śnieżkę, ale dobrze mu się przyjrzyj
Norweski sąd nie ma wątpliwości: państwo nie skrzywdziło Andersa Breivika
Robili ślubne zdjęcie w Tatrach. Nagle zobaczyli taki widok
Tak go znaleźli. Zatrważający widok w zaroślach w Małopolsce
Zmarł wieloletni proboszcz Andrzej Trzemżalski. Miał 89 lat
Zapytali go o Szczęsnego. Co za słowa Włocha!
Szczęsny w Barcelonie zarabia "grosze", a i tak jest krezusem finansowym
Neymar ma już pierwsze zachcianki w nowym klubie
Kompan Lewandowskiego to ignorant? Dziennikarze nie spodziewali się takiej reakcji
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić