Blachę do pieczenia prawdopodobnie znajdziemy w każdym domu. To kuchenne wyposażenie codziennego użytku, ze względu na częstość używania, bardzo szybko się brudzi. Dlatego też warto wiedzieć, jak szybko i w łatwy sposób doprowadzimy je do porządku. Zanim pójdziemy do sklepu po specjalne detergenty, zwróćmy uwagę na to, co znajduje się w naszej spiżarni. Bardzo możliwe, że już zakupiliśmy najlepszy środek do czyszczenia kuchennych blaszek.
Niezawodny sposób na wyczyszczenie zabrudzonej blachy
Twoja blacha do pieczenia wymaga umycia? Zanim sięgniesz po specjalny środek, koniecznie przejrzyj swoje kuchenne zapasy. Domowy sposób jest równie, jeśli nie bardziej skuteczny od chemikaliów, które dostępne są w sklepach oraz drogeriach. Ten trik jest również dużo tańszy, bowiem produkt do czyszczenia kosztuje... kilka złotych. Jak i czym zatem wyczyścić blachę?
Okazuje się, że niezawodną metodą na pozbycie się przypaleń i zabrudzeń z blachy będzie posłużenie się sodą oczyszczoną. Musimy jedynie wymieszać trzy łyżki tego produktu z odrobiną wody. W ten sposób powinniśmy otrzymać pastę, którą nakładamy na zabrudzoną blachę. Po dokładnym wyczyszczeniu spłukujemy wszystko wodą.
Nie masz sody? Pomóc w wyczyszczeniu blachy mogą jeszcze te produkty
Jeżeli akurat nie mamy w swoich zapasach sody oczyszczonej, możemy sięgnąć po coś innego. Świetne działanie ma również ocet jabłkowy, który dodatkowo ma działanie antybakteryjne. Kolejnym produktem do usuwania zabrudzeń jest kwasek cytrynowy - wystarczy, że posypiemy nim blachę, zalejemy naczynie wodą i pozostawimy na kilka godzin. Po tym czasie zmyjemy substancję z pomocą płynu do naczyń. Blacha powinna zalśnić czystością.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło: o2pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.