Nabycie obieraczki do warzyw nie wiąże się z dużym wydatkiem, ponieważ można ją kupić za kilka złotych. To bardzo przydatny gadżet. Osoby, które już ją mają, zazwyczaj potwierdzają, że upraszcza ona proces gotowania, ułatwiając obieranie i krojenie warzyw oraz owoców. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z użytkowania bocznego szpikulca, co może jeszcze bardziej usprawnić prace kuchenne.
To gadżet znajdujący się w prawie każdej kuchni. Czy używasz go poprawnie?
Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo
Obieraczka jest niezwykle użyteczna nie tylko przy warzywach, ale i owocach, i powinna być przyjacielem każdej osoby gotującej. Warto wiedzieć, że jej niepoprawne użytkowanie może nieco utrudniać i wydłużać czas obierania warzyw. Jak zatem używać jej poprawnie? To wcale nie jest trudne.
Po pierwsze, używając jej, nie odrywamy obieraczki od produktu, wykonując płynne ruchy w górę i w dół. Po drugie, dociskanie obieraczki do warzywa przyspiesza i ułatwia tę czynność. Dzięki tym prostym zasadom korzystanie z obieraczki stanie się bardziej efektywne i przyjemne. Co więcej, będziemy to robić w pełni automatycznie, nie tracąc zbędnego czasu.
Zobacz także: Mało kto o tym wie. Oto ukryta funkcja suszarki
Ten element obieraczki jest niezwykle przydatny. Warto z niego korzystać
Wiele osób zastanawia się, do czego służy specjalny szpikulec wystający z boku. Może wydawać się to zaskakujące, ale boczne ostrze obieraczki pełni rolę mini noża. Sprawdza się idealnie przy krojeniu owoców i warzyw o grubej skórze, takich jak grejpfruty czy pomarańcze. To świetne rozwiązanie na chwilę pośpiechu, gdy chcemy szybko przygotować posiłek lub uniknąć dodatkowego zmywania sztućców.
Jak widać, prosta obieraczka to sprzęt, bez którego ciężko wyobrazić sobie funkcjonowanie w kuchni. Mimo że na rynku znajdziemy sporo urządzeń, które ułatwią nam przygotowywanie posiłków, to obieraczka w wielu sytuacjach sprawdzi się bez zarzutu.
Zobacz także: Dom będzie lśnił. Odpuść mleczka i inne drogie produkty