Kompostowanie to nie tylko sposób na pozbycie się odpadów organicznych, ale też na uzyskanie dobrej jakości nawozu do uprawy roślin ogrodowych. Niestety, wiele osób popełnia błędy w kompostowaniu, umieszczając w pojemniku odpady, które nie powinny się tam znaleźć. Wyjaśniamy, jakie resztki można wyrzucać, a jakich nie wolno wrzucać do kompostownika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czego nie wrzucać na kompost?
Często nie zdajemy sobie sprawy, że resztki pochodzenia zwierzęcego nie powinny znaleźć się w kompostowniku. Mięso, kości czy nawet nabiał nie powinny lądować w kompostowniku. Dlaczego? Produkty te przyciągają szkodniki takie jak szczury czy owady i mogą wydzielać nieprzyjemny zapach.
Kompostownik, w którym znajdują się resztki zwierzęce, nie tylko przyciąga szkodniki, lecz także staje się źródłem różnorodnych patogenów. W tych warunkach bakterie i wirusy mogą się intensywnie rozmnażać, czyniąc kompost niebezpiecznym dla roślin, które miał wzbogacać. Dlatego należy pamiętać, by resztki mięsa i ryb trafiały do śmietnika, a nie do kompostownika.
Przejdźmy teraz do kuchni, która jest często źródłem wielu resztek, które wydaje na się, że mogą trafić na kompost. Jednak nie każdy odpad kuchenny nadaje się do kompostowania. Wiele owoców i warzyw nadaje się do umieszczenia w kompostowniku. Szczególnie trzeba uważać na cytrusy. Skórki z cytryn, pomarańczy czy grejpfrutów mogą zakwasić kompost i sprawić, że nie będzie się on nadawał do nawożenia roślin.
Cytrusy są często też pokrywane pestycydami i środkami konserwującymi, które mogą zakłócać rozwój mikroorganizmów niezbędnych do prawidłowego rozkładu resztek organicznych.
Czytaj też: Jak przechowywać warzywa na zimę? Ważne zasady
Do kompostownika nie należy wrzucać też gotowanych potraw, zwłaszcza tych zawierające tłuszcze i oleje, mogą wpływać negatywnie na procesy zachodzące w kompoście. Zamiast poprawiać jakość gleby, takie odpady mogą zatrzymywać wilgoć i utrudniać dostęp tlenu, prowadząc do gnicia i powstania nieprzyjemnych zapachów.
Nie zapominajmy też o odpadach z naszego ogrodu. Chociaż wiele roślin świetnie się kompostuje, to te chore czy zaatakowane przez szkodniki mogą stać się poważnym problemem. Zarodniki pleśni i jaja szkodników rozwijają się doskonale w wilgotnym kompostowniku, rozprzestrzeniając się na resztę odpadów.
Niektóre chwasty, zwłaszcza te, które już zdążyły wytworzyć nasiona, powinny być trzymane z dala od kompostu. Istnieje ryzyko, że przy takiej mieszance stworzymy tylko idealne warunki do ich rozmnażania, które później trafi na nasze rabaty.
Należy też unikać wrzucania na kompost dużych gałęzi, dlatego że rozkładają się one wolno. Jeśli chcesz umieścić gałęzie na kompoście, potnij je na małe kawałki. Do kompostownika nie powinny także trafiać odchody zwierząt domowych, gdyż mogą w nich znajdować się patogeny i pasożyty niebezpieczne dla naszego zdrowia. Nie powinno się też wrzucać do kompostu kolorowych gazet, folii, materiałów syntetycznych czy popiołu z węgla.
O czym pamiętać podczas kompostowania odpadów?
Kompostowanie odpadów to doskonały sposób na pozyskanie wartościowego nawozu do roślin ogrodowych. Aby jednak uzyskać dobrą ziemię kompostową, kluczowe jest przestrzeganie między innymi zasad dotyczących odpadów, które można umieścić w kompostowniku.
Przed wyrzuceniem odpadów, trzeba przeprowadzić dokładną selekcję. Dobrze jest też pamiętać o równowadze między materiałami zielonymi a brązowymi, które wspomagają proces rozkładu i ułatwiają cyrkulację powietrza. Regularne przewracanie kompostu oraz uzupełnianie go o świeże składniki organiczne pozwala na uzyskanie bardzo dobrego nawozu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.