Istnieją tricki, które w prosty sposób pomagają w walce z marnotrawstwem żywności. Dzięki nim możemy sporo zaoszczędzić. Wystarczy zapoznać się z jedną różnicą w informacjach dotyczących dat produktów. Polskie prawo wymaga tego, aby na opakowaniach stosowane były dwa rodzaje ich oznakowania. Co oznacza każdy z nich?
Czym różni się "należy spożyć przed" od "najlepiej spożyć do"?
"Najlepiej spożyć przed" określa datę minimalnej trwałości produktu. Taki produkt możemy zjeść jeszcze przez pewien czas po wygaśnięciu daty wybitej przez producenta. Musimy kierować się jego smakiem, zapachem, konsystencją i własną intuicją. Producent, wybijając konkretną datę, gwarantuje nam, że do tego momentu zachowa on swoje wszelkie walory smakowe. Jednak po tej dacie wciąż nadaje się do zjedzenia. Dotyczy to produktów, takich jak ryż, kasza, makaron, słodycze czy ciastka.
"Należy spożyć do" to bezwzględna data przydatności produktu, która według producenta jest tą ostateczną. Dotyczy ona produktów, które szybko się psują, czyli wędlin, mięsa i nabiału. W tym przypadku są one jeszcze "jadalne" przez maksymalnie kilka dni. Warunkiem jest oczywiście pleśń. Jeżeli się pojawi, produkt jest od razu do wyrzucenia.
Szanujmy żywność, którą kupujemy
Zdarza się, że w sklepach robimy za duże zakupy. Często nie jesteśmy potem w stanie zjeść wszystkiego, co kończy się wyrzuceniem żywności. Należy pamiętać o tym, aby robić to jak najrzadziej. Dzięki dobremu zaplanowaniu zakupów nie tylko kupimy to, co jest nam naprawdę potrzebne, ale także będziemy mogli zaoszczędzić sporo pieniędzy.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.