Wydaje ci się, że drewno to materiał ekologiczny i bezpieczny dla twojej rodziny? Rzeczywiście, z drewna nie przedostaną się do jedzenia żadne niebezpieczne substancje. Jednakże gadżety z tego materiału nie są łatwe do mycia. Tym samym lubią się na nim namnażać bakterie, które mogą wywołać u nas nieprzyjemne dolegliwości.
Jak umyć drewniana łyżkę?
Jeśli jesteśmy do swojej drewnianej łyżki bardzo przywiązani, zwróćmy uwagę na jej odpowiednia pielęgnację.
Warto wykorzystać sól i sodę oczyszczoną z odrobiną wody. Taką kompozycję wsmarowujemy w drewnianą powierzchnię i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie dokładnie opłukujemy je wodą.
Drewniane łyżki są trwałe, ale mogą pękać, zwłaszcza jeśli używasz ich w bardzo gorących naczyniach lub myjesz je w zmywarce. Cykl suszenia jest niebezpieczny dla tych chochelek.
Jedzenie może utknąć w szczelinach, co z kolei prowadzi do namnażania bakterii. Jeśli twoje łyżki zaczną wykazywać te oznaki uszkodzeń, lepiej je wyrzucić i kupić nowe.
Jeśli nie drewno, to co?
Zdecydowanie łatwiejsze w czyszczeniu są łyżki plastikowe lub silikonowe. Takie gadżety wystarczy wrzucić pod gorącą wodę, aby łatwo pozbyć się brudu.
Jednak i te akcesoria owiane są złą sławą, głównie ze względu na pojawiające się od czasu do czasu komunikaty, o toksyczności użytych do ich produkcji tworzyw.
Dlatego warto przy zakupie przyborów kuchennych nie kierować się ceną, ale jakością i zawsze wnikliwie przeanalizować wszystkie dołączone przez producenta certyfikaty bezpieczeństwa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.