To element każdej patelni. Wiesz, do czego służy?

4

Niezawodna patelnia jest kluczowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Bez niej trudno wyobrazić sobie przygotowanie ulubionych potraw. Ciekawostką jest fakt, że dzięki niepozornej dziurce w uchwycie patelni, smażenie staje się o wiele łatwiejsze. Sprawdźmy, z czego to wynika.

To element każdej patelni. Wiesz, do czego służy?
Dziurka w uchwycie od patelni ma konkretne zastosowanie (Pixabay, Leo Fontes)

Każda solidna kuchnia nie może obejść się bez dobrej jakości patelni. To dla wielu podstawa jej wyposażenia. Dzięki niej można przyrządzać wyjątkowe dania, często nie wymagając garnków czy rondli. W sklepach dostępne są patelnie wykonane z różnych materiałów, takich jak ceramika, żeliwo, emalia czy teflon. Jedne z nich idealnie nadają się do smażenia naleśników, inne świetnie radzą sobie z mięsem, na przykład argentyńskim stekiem.

Oczywiście kwestią kluczową dla wielu osób jest rozmiar patelni - te większe pozwolą na przyrządzenie potraw dla bardziej licznych rodzin. Coraz większa popularnością cieszą się także woki, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej.

Jakie są najlepsze patelnie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niezawodne sposoby na czyszczenie patelni. Uporasz się z tym błyskawicznie

Najbardziej popularnym wyborem wśród patelni jest wersja teflonowa. Warto jednak pamiętać, że wymaga ona delikatnego traktowania, ponieważ łatwo ją zarysować. Dlatego przyrządzając posiłki na teflonie, warto korzystać z drewnianych lub silikonowych łyżek. Stosowanie metalowych akcesoriów może szybko zniszczyć powłokę.

Patelnie żeliwne są uważane za jedne z najbardziej trwałych i najwyższej jakości. Co prawda, potrzebują więcej czasu, aby osiągnąć odpowiednią temperaturę, lecz minimalizują ryzyko przypalenia potraw. Niestety, ze względu na te zalety, są one także jednym z droższych wyborów. To jednak sprzęt na lata.

Dziurka w uchwycie patelni? Jej zastosowanie musisz znać

Bez względu na materiał, z którego wykonana jest patelnia, większość z nich posiada funkcję, która znacznie usprawnia smażenie ulubionych dań. Dziurka w rączce pozwala na oparcie łyżki lub chochli, co zapobiega brudzeniu powierzchni blatu resztkami jedzenia. To wygodne i proste rozwiązanie.

Umieścić można tam także łopatkę czy mieszadełko, które do tej pory leżało na blacie, brudząc powierzchnię. To praktyczne i higieniczne rozwiązanie znacząco ułatwia przygotowywanie posiłków. Dziurka w uchwycie patelni nie jest tam bez przyczyny. Przekonaj się sam, jak ułatwia gotowanie. Sprawdź to już podczas najbliższego przygotowywania posiłków.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić