Nie musisz spędzać w kuchni kilku godzin dziennie, aby opanować wszystkie triki. Czasem wystarczy kilka niezwykle prostych trików, by gotowanie stało się łatwiejsze i przyjemniejsze.
Odkręcanie słoika prostsze niż kiedykolwiek
Różnego rodzaju przetwory warzywne czy kiszonki zamknięte w szklanych słojach są niezbędnymi elementami wielu przepisów. Z pewnością każdy przeżył w swoim życiu siłowanie się ze szczelnie zamkniętym słoikiem. Co zrobić, aby dać sobie z nim radę? Podważenie nożem nakrętki słoika lub delikatne uderzanie nią o blat może przynieść oczekiwane efekty, jednak istnieje możliwość, że nakrętka zostanie zepsuta i nie wykorzystasz jej ponownie. Sprytnym trikiem na otwarcie słoja może okazać się zalanie nakrętki gorącą wodą.
Czytaj również: Do czego służy druga strona tłuczka? Prawie nikt o tym nie wie
Obieranie jajka w kilka sekund
Jajko ugotowane na twardo przydaje się w wielu potrawach. Jego przygotowanie nie należy do trudnych, nie licząc uciążliwego obierania. Istnieje na to kilka trików. Niektórzy uważają, że warto wyjąć jajka z lodówki pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Sekret tkwi także w gotowaniu i w posoleniu wody. Na średniej wielkości garnek wystarczy jedna łyżeczka. Po ugotowaniu wylej gorącą wodę, delikatnie obijając jajka o wnętrze garnka. Gdy skorupka popęka, zalej jajka zimną wodą i odczekaj kilka minut.
Krojenie cebuli bez wylewania łez
Cebula nierozłącznie wiąże się ze szczypiącymi oczami i łzami. Dlatego jej krojenie jest jedną z najmniej lubianych czynności w kuchni. Nie musi jednak tak być. Remedium może okazać się zimna, a najlepiej lodowata woda. Przed krojeniem cebuli zanurz ją w takiej wodzie, która zneutralizuje nieprzyjemne dla oczu opary. Warto także oblać lodowatą wodą nóż, którym będziesz kroić cebulę.
Czytaj również: Ekspresowa i tania sałatka z serka wiejskiego
Co zrobić, aby nie wykipiało?
Gotowanie wymaga nierzadko robienia kilku rzeczy naraz. Krojąc warzywa czy przygotowując mięso, nie zawsze masz czas pilnować kipiącej wody z gotującym się makaronem czy ziemniakami. Spuszczenie garnka z oka na sekundę może skończyć się bałaganem. Jednym ze sposobów jest dmuchnięcie na kipiącą pianę. Bardziej praktycznym trikiem jest jednak położenie drewnianej łyżki na garnku. Mimo zbierającej się piany woda nie wykipi.
Sposób na przesoloną zupę
Jak uratować przesoloną zupę? Taki wypadek przy pracy może się zdarzyć każdemu. Nie oznacza to jednak, że potrawa jest do wyrzucenia. Istnieje kilka trików, aby zniwelować słony smak. Do gotującej się zupy włóż surowego ziemniaka lub woreczek ryżu, które wchłoną nadmiar soli. Podobnie zadziała białko z jajka. Możesz również dodać do zupy jogurt naturalny lub śmietanę, aby nadać jej łagodniejszego smaku.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.