Gotowane jajka są sycące, zdrowe i niskokaloryczne. To bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W jajkach znajdziemy także kwasy omega - 3, które obniżają poziom złego cholesterolu. W jednym ugotowanym jajku jest około 80 kcal.
Sina otoczka na jajku? Popełniasz błąd
Na żółtkach gotowanych jajek pojawia się czasem szara obwódka. Uspokajamy, że takie jajko wciąż nadaje się do spożycia. Jednak sina otoczka nie wygląda estetycznie i nie zachęca do konsumpcji. Dlatego podpowiadamy, co zrobić, żeby już nigdy nie pojawiła się na gotowanych przez nas jajkach.
Przeczytaj również: Czosnek uratuje twoje storczyki. Oto genialny trik
Szara obwódka na jajku powstaje, gdy gotujemy je ze długo. Przyjęło się, że jajka na twardo potrzebują przynajmniej 10 minut gotowania od momentu wrzenia. Tymczasem wystarczy ok. 7-8 minut gotowania. Jeśli przeciągniemy ten proces, obwódka prawdopodobnie się pojawi.
Istotne jest także hartowanie jajek od razu po ugotowaniu. Po skończeniu gotowania jajka dobrze przelać trzy razy zimną wodą. W ten sposób zatrzymamy proces dalszego ścinania, a nieestetyczna obwódka się nie pojawi.
Sprawdź także: Oto najdroższe frytki na świecie. Cena zwala z nóg
Skąd bierze się szara otoczka w jajku? Jest wynikiem reakcji (niegroźnej dla zdrowia) dwóch znajdujących się w jajku pierwiastków: żelaza i siarki. Im dłużej gotujemy jajka, tym więcej siarki się wydziela (ona jest także odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach, gdy jaja tracą świeżość). Najwięcej żelaza znajduje się natomiast w żółtku.
Warto pamiętać także, że im dłużej gotujemy jajko, tym mniej (nawet o 40 proc.) ma ono wartości odżywczych. Wiele osób uważa, że zmieniają się także na gorsze jego walory smakowe.
Jak gotować jajka?
Jeśli chcemy ugotować jajka na miękko, powinniśmy trzymać je we wrzącej wodzie ok. 3-4 minut. Zupełnie ścięte żółtko, a tym samym jajka na twardo, otrzymamy po 7-8 minutach. Maksymalny czas gotowania jajek powinien wynieść nie więcej niż 12 minut.
Świeżość jajek możemy sprawdzić jeszcze przed gotowaniem. W tym celu należy umieścić je poziomo w naczyniu wypełnionym wodą. Jeśli po chwili obróci się pionowo i uniesie, oznacza to, że jest stare i nie powinniśmy go jeść. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia bez żadnych obaw można jeść 10 jajek tygodniowo.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.