Obieraczkę do warzyw zakupimy już za kilka złotych. Szczęśliwi posiadacze tego akcesorium zgodnie przyznają, że usprawnia ono przygotowywanie potraw i codziennie pomaga m.in. w pokrojeniu czy obraniu warzyw ze skórki. Mało jednak kto zdaje sobie sprawę, w jaki sposób używać znajdującego się z boku obieraczki ostrego szpikulca. Ta wiedza jeszcze bardziej usprawni nasze gotowanie.
Bardzo możliwe, że masz ją w swojej kuchni. Czy używasz jej poprawnie?
Obieraczka do warzyw, która równie dobrze sprawdzi się również m.in. przy owocach, to mały przyrząd, który ułatwi kuchenne obowiązki. Warto zaznaczyć, że spora grupa jej posiadaczy używa jej w niewłaściwy sposób, przez co obieranie warzyw jest nieco trudniejsze i zajmuje tym samym więcej czasu. Jak poprawnie posługiwać się obieraczką?
Po pierwsze, w trakcie jej używania nie odrywamy obieraczki od owocu czy warzywa, i wykonujemy ruchy w górę i w dół obieranego produktu. Po drugie, w trakcie tej operacji dociskamy obieraczkę porządnie do naszego warzywa, aby jeszcze bardziej usprawnić swoją pracę. Gwarantujemy, że przy zastosowaniu tych dwóch prostych zmian posługiwanie się obieraczką będzie znacznie prostsze i przyjemniejsze.
Zobacz też: Mało kto o tym wie. Oto ukryta funkcja suszarki
Do czego służy ta część obieraczki? Ostrze to coś więcej niż ozdoba
To zaskakujące i oczywiste jednocześnie. Boczne ostrze obieraczki jest bowiem niczym innym, jak nożykiem w wersji mini, który przydaje się przy rozkrajaniu owoców oraz warzyw. Idealnie nada się do np. grejpfrutów oraz pomarańczy, które posiadają dość grubą skórkę. To idealne wyjście, kiedy spieszymy się i chcemy szybko przygotować ulubioną potrawę lub nie mamy ochoty niepotrzebnie brudzić sztućców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl