Zlew służy przede wszystkim do mycia naczyń i rzadko pamiętamy, że powinniśmy regularnie go czyścić. Zazwyczaj skupiamy się na umyciu części zewnętrznej, ale to nie wystarczy, aby móc cieszyć się czystością.
Patent na czysty zlew
Do odpływu często trafiają resztki jedzenia, które później osadzają się na ściankach rur i gniją. Ten fakt sprawia, że z czasem zaczynamy wyczuwać nieprzyjemny zapach wydobywający się z wnętrza zlewu.
W takich sytuacjach warto skorzystać z prostego triku. Wsyp kilka (4-5) łyżek soli do syfonu i odczekaj pół godziny, a następnie spuść zimną wodę. W międzyczasie przygotuj roztwór, który dopełni skuteczne czyszczenie. Do dwóch litrów gorącej wody wsyp cztery łyżki sody kalcynowej. Wymieszaj i wlej wszystko do syfonu. Powtarzaj czynność 2-3 razy w miesiącu, a już nigdy nie będziesz narzekać na uporczywy smród wydobywający się ze zlewu.
Skutecznym pogromcą brzydkiego zapachu jest również ocet. Wsyp do odpływu szklankę sody i zalej ją dwoma szklankami gorącej wody, a po dziesięciu minutach wlej do odpływu 200 ml octu. Połączenie tych dwóch składników sprawi, że w rurach powstanie środek silnie czyszczący i dezynfekujący. Po wszystkim nie zapomnij dokładnie spłukać zlewu ciepłą wodą.
Na koniec uczulamy, żeby nie tylko nie wsypywać resztek jedzenia, ale też nie wlewać do zlewu fusów z kawy czy tłuszczu, który np. został na patelni po smażeniu mięsa. Wbrew pozorom nie rozpuszczą się w rurach, a jedynie osadzą na ściankach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.