Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Wsyp szczyptę na patelnię. Zapomnisz o pryskającym tłuszczu

29

W przedświątecznym ferworze nikt nie chce zaliczyć wpadki. Jedną z nich może być zachlapanie kuchni oraz ubrania tłuszczem, który pryska podczas smażenia ryb. Czy da się tego uniknąć? Okazuje się, że istnieje pewien banalny trik, dzięki któremu zapomnisz o problemie.

Wsyp szczyptę na patelnię. Zapomnisz o pryskającym tłuszczu
Genialny sposób na smażenie ryby (Getty Images, Nicolas Garrat)

Przed świętami, a nawet i w sam dzień wigilijny, skupiamy się głównie na porządkach i przygotowywaniu pysznych potraw. Chcemy, by wszystko wyszło perfekcyjnie, choć warto skupić się po prostu na miło spędzonym czasie w rodzinnym gronie. Każde opóźnienie jest raczej niemile widziane.

Ryzykiem jest np. smażenie ryby w odświętnym stroju i pięknie wysprzątanej kuchni. Wiadomo bowiem, że tłuszcz zazwyczaj pryska naokoło. Lecz okazuje się, że można tego uniknąć. Wystarczy zastosować prosty trik dobrze znany starszym pokoleniom. Być może zdradziła ci go już babcia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zapytali Polaków o święta. "Moja emerytura to za mało"

Kluczowe zasady podczas smażenia ryby

Jak prawidłowo smażyć rybę? Przede wszystkim należy położyć ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu, który ma pokrywać patelnię w całości. Po drugie ogień nie powinien być zbyt duży. Po trzecie rybę należy przewrócić tylko raz, najlepiej po 5-7 minutach, oczywiście w zależności od jej wielkości. Dzięki temu nie będzie rozpadać się na kawałki.

Sól uratuje sytuację

To triki "poboczne", ale przejdźmy do meritum sprawy, czyli pryskającego tłuszczu. Należy pamiętać, że to woda odpowiada za taki stan rzeczy. Dlatego przed pieczeniem należy dokładnie osuszyć patelnię, a także porządnie odcisnąć rybę za pomocą ręcznika papierowego. Nie polecamy również używania pokrywki, na której gromadzi się woda i skapuje prosto do tłuszczu, automatycznie go "wzburzając".

Co zrobić, gdy te podstawowe zasady nie pomagają? Wtedy polecamy zastosować trik polegający na posypaniu powierzchni patelni odrobiną soli. Możesz zapomnieć o bałaganie w kuchni i niespieralnych plamach na ubraniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: ORY
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rozmowy w Rijadzie bez porozumienia. Rosja oskarża Ukrainę
Kiedy przycinać perowskię? Termin jest kluczowy
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić