pogoda
Warszawa
12°
aktualizacja 

Wsyp szczyptę na patelnię. Zapomnisz o pryskającym tłuszczu

29

W przedświątecznym ferworze nikt nie chce zaliczyć wpadki. Jedną z nich może być zachlapanie kuchni oraz ubrania tłuszczem, który pryska podczas smażenia ryb. Czy da się tego uniknąć? Okazuje się, że istnieje pewien banalny trik, dzięki któremu zapomnisz o problemie.

Wsyp szczyptę na patelnię. Zapomnisz o pryskającym tłuszczu
Genialny sposób na smażenie ryby (Getty Images, Nicolas Garrat)

Przed świętami, a nawet i w sam dzień wigilijny, skupiamy się głównie na porządkach i przygotowywaniu pysznych potraw. Chcemy, by wszystko wyszło perfekcyjnie, choć warto skupić się po prostu na miło spędzonym czasie w rodzinnym gronie. Każde opóźnienie jest raczej niemile widziane.

Ryzykiem jest np. smażenie ryby w odświętnym stroju i pięknie wysprzątanej kuchni. Wiadomo bowiem, że tłuszcz zazwyczaj pryska naokoło. Lecz okazuje się, że można tego uniknąć. Wystarczy zastosować prosty trik dobrze znany starszym pokoleniom. Być może zdradziła ci go już babcia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zapytali Polaków o święta. "Moja emerytura to za mało"
NA ŻYWO

Kluczowe zasady podczas smażenia ryby

Jak prawidłowo smażyć rybę? Przede wszystkim należy położyć ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu, który ma pokrywać patelnię w całości. Po drugie ogień nie powinien być zbyt duży. Po trzecie rybę należy przewrócić tylko raz, najlepiej po 5-7 minutach, oczywiście w zależności od jej wielkości. Dzięki temu nie będzie rozpadać się na kawałki.

Sól uratuje sytuację

To triki "poboczne", ale przejdźmy do meritum sprawy, czyli pryskającego tłuszczu. Należy pamiętać, że to woda odpowiada za taki stan rzeczy. Dlatego przed pieczeniem należy dokładnie osuszyć patelnię, a także porządnie odcisnąć rybę za pomocą ręcznika papierowego. Nie polecamy również używania pokrywki, na której gromadzi się woda i skapuje prosto do tłuszczu, automatycznie go "wzburzając".

Co zrobić, gdy te podstawowe zasady nie pomagają? Wtedy polecamy zastosować trik polegający na posypaniu powierzchni patelni odrobiną soli. Możesz zapomnieć o bałaganie w kuchni i niespieralnych plamach na ubraniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: ORY
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.04.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Podejrzane manewry. NATO patroluje Bałtyk
Atak rekina w Morzu Śródziemnym. Takie były ostatnie słowa ofiary
Zginęli w katastrofie helikoptera. Na ceremonii puszczono "New York, New York"
Niemcy piszą o Polakach. "Dobry pracownik zarabia 20 000 euro"
Minister Domański otwarcie. To powiedział o zaufaniu do Putina
Dotrze nad Polskę na początku długiego weekendu. Kiepskie wieści na majówkę
Żałoba narodowa po śmierci papieża Franciszka. Czy Polacy dostaną dzień wolny?
Ma 28 lat i kupił drugi klub. Do tego blisko Polski
Kilkanaście budynków bez prądu. Wszystko przez... węża
Słowa Rafaela Nadala mogły zaskoczyć. "Wcale nie tęsknię"
Polska ma potencjał rozwojowy? Polacy dumni z własnych osiągnięć
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić