Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Marta Kutkowska | 
aktualizacja 

Zanim wyrzucisz jajka, sprawdź jedną rzecz. Unikniesz marnotrawstwa

1

Codziennie do naszych koszy na śmieci trafia mnóstwo pełnowartościowych produktów. Chcesz sprawić, żeby twoje gospodarstwo domowe stało się bardziej ekonomiczne i ekologiczne? Zacznij od przyjrzenia się jajkom.

Zanim wyrzucisz jajka, sprawdź jedną rzecz. Unikniesz marnotrawstwa
Nim wyrzucisz do kosza jajka, sprawdź ich świeżość. (123RF)

Według badań Polskiego Instytutu Ekonomicznego Polska zajmuje niechlubne piąte miejsce w Europie pod względem marnowania żywności. Co roku pozbywamy się około 247 kg pełnowartościowego jedzenia.

Nie jesteś pewna, czy kupione przed tygodniem jajka jeszcze nadają się na jajecznicę? Naucz się tych prostych trików i nie wyrzucaj jaj bez potrzeby.

Co to jest Data Minimalnej Trwałości (DMT)?

Data Minimalnej Trwałości jest poprzedzona określeniem "najlepiej spożyć przed". Wskazuje ona, do kiedy prawidłowo przechowywany produkt spożywczy zachowuje maksymalną jakość, walory smakowe i odpowiednią konsystencję. Po upłynięciu tego terminu wciąż można bezpiecznie skonsumować produkt, jednak pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie jest uszkodzone.

Takie oznaczenie spotkasz na produktach sypkich, np. na makaronie, kawie, kakao, ale także mrożonkach, konserwach, czy właśnie jajkach.

Jak rozróżnić świeże jajko od zepsutego?

Minął termin, a ty nie wiesz, czy jajka będą nadal bezpieczne dla twoich bliskich? Zastosuj ten trik. Włóż surowe jajka do miski napełnionej wodą i obserwuj, co się stanie.

Jeśli jajka opadają prosto na dno i leżą płasko na bokach, są bardzo świeże i doskonale nadają się do smażenia lub na jajecznicę.

Jaja, które "stoją" na jednym końcu mają kilka tygodni, ale nadal nadają się do zjedzenia, przede wszystkim do gotowania na twardo.

Natomiast jeśli jajko unosi się na wodzie, nie powinny być spożywane ani na twardo, ani w żaden inny sposób.

Kolejnym prostym sposobem jest "prześwietlanie" jajka. Umieść produkt pod jasnym światłem- idealnie nadaje się do tego latarka. Zwróć uwagę na jego konsystencję. Świeże jajka zawierają niewielką ilość powietrza i mają ledwo widoczne żółtko. Starsze, ale nadal "bezpieczne" jajka mają większą przestrzeń powietrzną i nieco ciemniejsze żółtko.

Jajko jest zepsute, gdy żółtko jest ciemne i niejednolite, z niewielkimi prążkami w całym jajku. W zepsutych jajkach żółtko miesza się z białkiem i nie zachowuje okrągłego kształtu.

Zobacz także: Niebezpieczne tłuszcze trans
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Nowe logo na kaskach norweskich skoczków. Amnesty International grzmi
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyskoczyli z audi i się zaczęło. Oto powód furii. Wideo w sieci
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić