Według badań Polskiego Instytutu Ekonomicznego Polska zajmuje niechlubne piąte miejsce w Europie pod względem marnowania żywności. Co roku pozbywamy się około 247 kg pełnowartościowego jedzenia.
Nie jesteś pewna, czy kupione przed tygodniem jajka jeszcze nadają się na jajecznicę? Naucz się tych prostych trików i nie wyrzucaj jaj bez potrzeby.
Co to jest Data Minimalnej Trwałości (DMT)?
Data Minimalnej Trwałości jest poprzedzona określeniem "najlepiej spożyć przed". Wskazuje ona, do kiedy prawidłowo przechowywany produkt spożywczy zachowuje maksymalną jakość, walory smakowe i odpowiednią konsystencję. Po upłynięciu tego terminu wciąż można bezpiecznie skonsumować produkt, jednak pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie jest uszkodzone.
Takie oznaczenie spotkasz na produktach sypkich, np. na makaronie, kawie, kakao, ale także mrożonkach, konserwach, czy właśnie jajkach.
Jak rozróżnić świeże jajko od zepsutego?
Minął termin, a ty nie wiesz, czy jajka będą nadal bezpieczne dla twoich bliskich? Zastosuj ten trik. Włóż surowe jajka do miski napełnionej wodą i obserwuj, co się stanie.
Jeśli jajka opadają prosto na dno i leżą płasko na bokach, są bardzo świeże i doskonale nadają się do smażenia lub na jajecznicę.
Jaja, które "stoją" na jednym końcu mają kilka tygodni, ale nadal nadają się do zjedzenia, przede wszystkim do gotowania na twardo.
Natomiast jeśli jajko unosi się na wodzie, nie powinny być spożywane ani na twardo, ani w żaden inny sposób.
Kolejnym prostym sposobem jest "prześwietlanie" jajka. Umieść produkt pod jasnym światłem- idealnie nadaje się do tego latarka. Zwróć uwagę na jego konsystencję. Świeże jajka zawierają niewielką ilość powietrza i mają ledwo widoczne żółtko. Starsze, ale nadal "bezpieczne" jajka mają większą przestrzeń powietrzną i nieco ciemniejsze żółtko.
Jajko jest zepsute, gdy żółtko jest ciemne i niejednolite, z niewielkimi prążkami w całym jajku. W zepsutych jajkach żółtko miesza się z białkiem i nie zachowuje okrągłego kształtu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.