Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Marta Kutkowska | 
aktualizacja 

Zanim wyrzucisz jajka, sprawdź jedną rzecz. Unikniesz marnotrawstwa

1

Codziennie do naszych koszy na śmieci trafia mnóstwo pełnowartościowych produktów. Chcesz sprawić, żeby twoje gospodarstwo domowe stało się bardziej ekonomiczne i ekologiczne? Zacznij od przyjrzenia się jajkom.

Zanim wyrzucisz jajka, sprawdź jedną rzecz. Unikniesz marnotrawstwa
Nim wyrzucisz do kosza jajka, sprawdź ich świeżość. (123RF)

Według badań Polskiego Instytutu Ekonomicznego Polska zajmuje niechlubne piąte miejsce w Europie pod względem marnowania żywności. Co roku pozbywamy się około 247 kg pełnowartościowego jedzenia.

Nie jesteś pewna, czy kupione przed tygodniem jajka jeszcze nadają się na jajecznicę? Naucz się tych prostych trików i nie wyrzucaj jaj bez potrzeby.

Co to jest Data Minimalnej Trwałości (DMT)?

Data Minimalnej Trwałości jest poprzedzona określeniem "najlepiej spożyć przed". Wskazuje ona, do kiedy prawidłowo przechowywany produkt spożywczy zachowuje maksymalną jakość, walory smakowe i odpowiednią konsystencję. Po upłynięciu tego terminu wciąż można bezpiecznie skonsumować produkt, jednak pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie jest uszkodzone.

Takie oznaczenie spotkasz na produktach sypkich, np. na makaronie, kawie, kakao, ale także mrożonkach, konserwach, czy właśnie jajkach.

Jak rozróżnić świeże jajko od zepsutego?

Minął termin, a ty nie wiesz, czy jajka będą nadal bezpieczne dla twoich bliskich? Zastosuj ten trik. Włóż surowe jajka do miski napełnionej wodą i obserwuj, co się stanie.

Jeśli jajka opadają prosto na dno i leżą płasko na bokach, są bardzo świeże i doskonale nadają się do smażenia lub na jajecznicę.

Jaja, które "stoją" na jednym końcu mają kilka tygodni, ale nadal nadają się do zjedzenia, przede wszystkim do gotowania na twardo.

Natomiast jeśli jajko unosi się na wodzie, nie powinny być spożywane ani na twardo, ani w żaden inny sposób.

Kolejnym prostym sposobem jest "prześwietlanie" jajka. Umieść produkt pod jasnym światłem- idealnie nadaje się do tego latarka. Zwróć uwagę na jego konsystencję. Świeże jajka zawierają niewielką ilość powietrza i mają ledwo widoczne żółtko. Starsze, ale nadal "bezpieczne" jajka mają większą przestrzeń powietrzną i nieco ciemniejsze żółtko.

Jajko jest zepsute, gdy żółtko jest ciemne i niejednolite, z niewielkimi prążkami w całym jajku. W zepsutych jajkach żółtko miesza się z białkiem i nie zachowuje okrągłego kształtu.

Zobacz także: Niebezpieczne tłuszcze trans
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Starcie gigantów. Świątek kontra Raducanu w Australian Open
Archeolodzy wprost zaniemówili. Niesamowite odkrycie w Pompejach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić