Nikt nie zna się na gotowaniu czy sprzątaniu tak jak nasze babcie. Ich rady często przyjmujemy z przymrużeniem oka, jednak gdy zagłębimy się w temat to zazwyczaj przyznajemy im rację.
Ich cenne rady przydatne są bardzo w kuchni. Żyjąc w pośpiechu często zapominamy o naszym gotowaniu, w efekcie czego o przypalone naczynia nie jest trudno. Co wtedy? Garnek wystarczy posypać solą i dolać do niego ciepłej wody. Po kilku godzinach nie widać żadnego śladu przypalenia.
Z kuchni możemy płynnie przejść do łazienki, w której króluje soda oczyszczona. To najlepszy sposób na pozbycie się kamienia czy zacieków na umywalce. Rozgrzany ocet z kolei zwalczy kamień w toalecie. Wystarczy podgrzany ocet wlać na godzinę do muszli.
Złote rady babci w kuchni
Tradycyjne danie Polaków? To bez wątpienia pierogi, na które najlepszy przepis mają oczywiście nasze babcie. Ich sposób na idealne ciasto do pierogów to dodanie łyżki masła do klasycznego przepisu na ciasto. Sprawia ono, że ciasto wychodzi elastyczne, idealnie gładkie oraz nie przykleja się do stolnicy. Pierogi nie będą się również rozpadać podczas gotowania.
Kolejny złoty środek to Aspiryna, która zdecydowanie przedłuży żywotność kwiatów.