Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Zamocz w tym grzyby, robaki ewakuują się same. Wystarczy godzina

88

Po powrocie z grzybobrania, koszyk pełen imponujących okazów może nas niemiło zaskoczyć. Nawet z pozoru zdrowo wyglądające grzyby mogą być pełne robaków. Zanim jednak rozczarowani pozbędziemy się swoich zbiorów, warto poznać ten prosty trik.

Zamocz w tym grzyby, robaki ewakuują się same. Wystarczy godzina
Nawet zdrowe okazy grzybów mogą okazać się robaczywe (Getty Images, alexandrumagurean)

Pogoda, choć mocno w kratkę tej jesieni, cieszy grzybiarzy. Wysyp dorodnych okazów w naszych lasach jest imponujący i obłowią się nawet niezbyt doświadczeni zbieracze. Tym bardziej że nawet podczas zwykłego spaceru skrajem lasu, łatwo natknąć się na rosłego podgrzybka lub kurki.

Po przekrojeniu takich grzybów często ukazują się nam korytarze wyjedzone przez małe drobne larwy. Zanim jednak z obrzydzeniem wyrzucimy cały efekt zbiorów do kosza, warto znać jeden sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świeżym grzybom przyda się słona kąpiel

Świeżo zebrane grzyby zanurzamy w misce z zimną wodą i dodatkiem soli. W takim roztworze zostawiamy je na godzinę. Słony smak i chemiczne właściwości soli sprawią, że robaki ewakuują się same. Nasze okazy następnie wystarczy osuszyć delikatnie przy użyciu suchej szmatki i pokroić w grube plastry przed suszeniem lub obróbką termiczną.

Krojenie grzybów to ważny element procesu i nie należy o nim zapominać. Pozostawione w całości okazy oprócz wspomnianych już lokatorów, mogą kryć inne niespodzianki. Bez dokładnych oględzin wnętrza grzyba trudno ocenić jego stan, a tym samym czy nadaje się do spożycia. W całości, grzyby schną też o wiele wolniej, a to może narazić nas na rozwój niekontrolowanej pleśni w ich wnętrzu.

Pamiętajmy, żeby dobrze wysuszyć grzyby przed długotrwałym przechowywaniem. Sprawdzą się tu znane od pokoleń metody z nitką zawieszoną nad piecem, lub w ciepłej kuchni bez nadmiaru wilgoci. Świetnym rozwiązaniem są też specjalne suszarki do grzybów i owoców. To uchroni nas przed nawrotem robaków, które w źle przechowywanej żywności odnajdują się bardzo dobrze.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić