Świat co prawda idzie do przodu, jednak tradycja rodzinnych spotkań przy wigilijnym stole pozostaje utrzymana. Od wielu pokoleń nie zmienia się również tradycja 12 potraw wigilijnych. Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole?
Lista wigilijnych dań może się nieco różnić w zależności od regionu. Generalnie jednak powinna zawierać takie pozycje jak:
- 1. Barszcz czerwony z uszkami
- 2. Zupa grzybowa
- 3. Pierogi z kapustą i grzybami
- 4. Kapusta z grochem i grzybami
- 5. Kompot z suszu
- 6. Karp
- 7. Ryba po grecku
- 8. Śledzie w śmietanie
- 9. Makowiec
- 10. Kutia
- 11. Chleb
- 12. Krokiety z kapustą i grzybami
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Matthew Perry przed śmiercią diametralnie się zmienił. Spowodowała to jedna substancja
12 potraw wigilijnych - znaczenie
Każda potrawa wigilijna nawiązuje do pewnej, chrześcijańskiej symboliki. Najważniejsze tak naprawdę są ryby. Jest to znak pierwszych chrześcijan. Ryba charakteryzuje również odradzające się życie.
Równie znana jest symbolika chleba, jako ciała Jezusa Chrystusa ofiarowanego przez Boga dla ludzkiego zbawienia. Z kolei czerwony barszcz nawiązuje do krwi niewinnych dzieci zamordowanych przez Heroda chcącego zgładzić nowonarodzonego Mesjasza. Na wigilijnym stole nie brakuje też słodkich potraw, a jednym z podstawowych składników jest mak – symbol urodzaju i ciszy, czy miód – symbol szczęścia, bogactwa i mądrości - podaje serwis parafia.com.pl.
Wieczerza wigilijna jest okresem, w którym oczekujemy na przyjście Jezusa na świat. To również okazja do pojednania się ze sobą i z Bogiem.
Istnieje wiele świątecznych tradycji chrześcijańskich przekazywanych z pokolenia na pokolenie. 12 potraw wigilijnych jest jedną z najważniejszych i do dziś mocno kultywowaną. Jednocześnie warto pamiętać, że nie suto zastawiony stół jest w tym dniu najważniejszy, a przygotowanie się na przyjście Jezusa na świat - zaznaczono.