Smażony ryż z jajkiem to pełnowartościowa potrawa kuchni orientalnej. Sycący posiłek idealnie sprawdzi się na obiad, kolację a nawet śniadanie. Dzięki dodatkom smażony ryż jest bardzo aromatyczny. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu danie pokocha twoja rodzina. Pamiętaj by ryżu za bardzo nie przysmażyć, gdyż danie powinno być wilgotne. Do ryżu z jajkiem możesz dodać także kurczaka lub krewetki.
Przepis na smażony ryż z jajkiem. Potrzebne składniki:
- 100 gram ryżu
- 3 jajka
- zielona cebulka
- mały kawałek imbiru
- średnia marchewka
- 3 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- odrobina chili
Czytaj także: Przepis na domowe marshmallow. Są banalnie proste
Przepis na smażony ryż z jajkiem. Sposób wykonania:
- Ugotuj ryż i przestudź (może być ugotowany dzień wcześniej)
- Pokrój marchewkę w średnią kostkę
- Drobno poszatkuj czosnek i imbir
- Poszatkuj zieloną cebulkę
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj imbir, czosnek i białą część cebulki. Smaż wszystko około minutę
- Dodaj chili i pokrojoną marchewkę
- Jajka wbij do pojemnika, rozbij je widelcem po czym dodaj je do miseczki z ryżem i dokładnie wymieszaj
- Kiedy marchewka już delikatnie zmięknie dodaj na patelnię wymieszany ryż z jajkiem i przez chwilę mieszaj
- Przykryj patelnię i na małym ogniu duś ryż przez ok. 2 minuty
- Po tym czasie wymieszaj ryż drewnianą szpatułką, dodaj sos sojowy i kilka razy przemieszaj tak by jajka były ścięte a ryż nadal wilgotny
- Przełóż do miseczki, posyp danie szczypiorkiem