Babciny placek z wiśniami to wyjątkowy deser. Słodycz ciasta przełamuje kwasowość wiśni. Co ważne, przepis możesz modyfikować wedle własnych upodobań. Jeżeli nie lubisz kakao, nie dodawaj go do ciasta. Jeśli natomiast jesteś wielbicielem kakaowych deserów, dodaj kakao do całości ciasta. To ciasto zawsze się udaje. Smacznego!
Przepis na babciny placek z wiśniami. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 5 średnich jajek
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 800 g wiśni bez pestek
Przepis na babciny placek z wiśniami. Sposób przygotowania:
- jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki
- z wiśni usuń pestki
- do miski wbijaj całe jajka, dodaj cukier i ubijaj razem mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, tak by powstała puszysta masa
- kostkę masła (200 g) rozpuść w rondelku i przestudź, by nie było gorące
- do miski z masą jajeczną wlewaj stopniowo rozpuszczone chłodne masło, cały czas ubijaj masę mikserem na wysokich obrotach
- następnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj całość delikatnie szpatułką
- połowę ciasta wyłóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą
- do reszty ciasta dodaj kakao i ewentualnie 2 łyżki wody (jeśli jest za gęste) i dokładnie wymieszaj
- na jasne ciasto wyłóż ciasto z kakao, a na wierch wyłóż odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie
- ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz z opcją góra/dół ok. 45 minut
- po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika, a po kilku minutach wyjmij ciasto
Zobacz także: Pierś z kurczaka z boczkiem i sosem z suszonych pomidorów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl