Ciasto bez pieczenia przygotujesz z zaledwie czterech składników. Wszystkie na pewno masz w domu, a jeśli nie, to możesz je kupić w każdym sklepie za 10 złotych. To tani, szybki i pyszny deser.
Ciasto bez pieczenia. Potrzebne składniki:
- 2 opakowania herbatników
- kostka masła lub margaryny
- 3 budynie wanilinowe z cukrem
- 1 l mleka
Składniki na polewę czekoladową (opcjonalnie):
- tabliczka czekolady deserowej + kilka kostek do starcia na wiórki do posypania
- 100 ml śmietanki kremówki
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto bez pieczenia. Sposób wykonania:
- przygotuj masę budyniową: w szklance zimnego mleka rozpuść budynie wanilinowe, a resztę mleka zagotuj
- do zagotowanego mleka dodaj budynie i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu
- cały czas mieszaj masę, a kiedy zgęstnieje odstaw na bok do wystudzenia
- mikserem zmiksuj masło lub margarynę i dodaj do środka zimny budyń
- formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj herbatniki
- wyłóż połowę kremu budyniowego i przykryj herbatnikami
- powtarzaj tę czynność do momentu aż nie skończą się herbatniki i masa budyniowa
- ciasto wstaw do lodówki
- przygotuj polewę: tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej
- dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj
- polewę odstaw na chwilę do ostudzenia
- schłodzone ciasto polej polewą i dowolnie przyozdób
- nie musisz robić polewy. Ciasto możesz też posypać cukrem pudrem lub obłóżyć sezonowymi owocami
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl