Pączki z piekarnika to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju, które są nasiąknięte tłuszczem. Domowe pączki z piekarnika wychodzą delikatne, miękkie i pyszne w smaku. Przygotowanie pączków z piekarnika nie zajmie ci dużo czasu, wystarczy przygotować ciasto, włożyć po piekarnika i piec 25 minut.
Czytaj także: Przepis na babcine ciasteczka z 4 składników
Przepis na pączki z piekarnika. Potrzebne składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 10 g drożdży
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 125 g masła do smarowania
- 120 ml mleka
- cukier puder
- opcjonalnie: skórka pomarańczy i czekolada
Przepis na pączki z piekarnika. Sposób wykonania:
- Mleko lekko podgrzej, ale nie zagotuj. Wymieszaj je w misce razem z suchymi drożdżami
- Do osobnego pojemnika wbij jajka, dodaj do nich masło, mąkę, cukier oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszaj
- Do mieszanki z mąką dodaj przygotowane wcześniej mleko z drożdżami. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca, aby wyrosło. Gdy ciasto będzie już gotowe możesz dodać do niego małe kawałki czekolady do smaku
- Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego okrągłe pączki
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika blaszkę z pączkami. Piecz około 25 minut
Zobacz także: Przepis na pyszne schabowe. Idealne na obiad po grzybobraniu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl