Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż gotowanie jajek, szczególnie – na twardo. Często jednak zdarza się, że w trakcie procesu skorupki pękają, w wyniku czego białko zaczyna wydostawać się poza nią.
Jajko pęka w trakcie gotowania – jak temu zaradzić?
Pękanie skorupek w trakcie gotowania może być prawdziwym utrapieniem. Z czego ono jednak wynika? Jeśli wyjmiemy jajko z lodówki, a sekundę później umieścimy we wrzącej wodzie, nastąpi swego rodzaju "szok termiczny".
Przeczytaj także: To może być nauczka dla innych. Jajko eksplodowało mu w twarz
Ze względu na znaczną różnicę temperatur między jajkiem a wodą, w której zostało ono umieszczone, dochodzi do pękania skorupki. Czasami też jest to wynik mało delikatnego umieszczenia go w garnku, w wyniku czego dochodzi od jego obtłuczenia.
Przeczytaj także: Klaudia El Dursi pokazała, jak gotuje. Uwagę zwrócił jej strój
Jak zaradzić pękaniu skorupek? Jeśli to uszkodzeń dochodzi ze względu na zbyt gwałtowne włożenie, a czasem wręcz wrzucenie jajek do garnka, wystarczy odrobina uwagi i delikatności. Z kolei kiedy jest to wynik różnicy temperatur, należy radzić sobie inaczej.
Przeczytaj także: Jest w każdej patelni. Prawie nikt nie wie do czego służy
Jeśli planujesz gotować jajka, jeszcze przed zagotowaniem wody wyjmij je z lodówki, aby się ogrzały. Nie oznacza to oczywiście, że należy postawić wytłaczankę na kaloryferze – wystarczy temperatura pokojowa. W rezultacie nie będziemy musieli martwić się pękaniem skorupek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.