Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Bosacka o mrożeniu. Te ciasta przetrwają nawet do trzech miesięcy

12

Święta, święta i po świętach. A wraz z ich końcem często zostają nam zapasy gotowego jedzenia. Gdy już podzielimy się nim z bliskimi, część ulubionych świątecznych smakołyków warto zostawić na później. O tym, co warto mrozić ze świątecznego stołu, opowiada Katarzyna Bosacka.

Bosacka o mrożeniu. Te ciasta przetrwają nawet do trzech miesięcy
Katarzyna Bosacka o mrożeniu wielkanocnych ciast (AKPA)

Jednymi z najczęściej zostających nam po świętach potraw są ciasta. I choć przepełnieni słodkim obżarstwem z lekkim dystansem spoglądamy na kawałki babek czy mazurków, warto pamiętać, że stan cukrowego uniesienia nie potrwa długo i szybko zatęsknimy za ich smakiem.

By nie musieć pichcić i piec deserów przy kolejnej słodkiej zachciance, warto część świątecznych łakoci zamrozić, by móc po nie sięgnąć nieco później.

O tym jakie rodzaje deserów i ciast sprawdzą się przechowywane w takiej formie i są bezpieczne dla naszego zdrowia opowiada w najnowszym filmiku Katarzyna Bosacka. Znana z porad żywieniowych dziennikarka radzi, co może trafić do naszej zamrażarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Nie jestem dietetykiem, więc sprawdzam wszystko"
Ciasta drożdżowe, serniki z owocami czy makowce możemy spokojnie mrozić - przekonuje Bosacka. I podpowiada, że warto przed zamrożeniem pokroić ciasto na kawałki.

Dziennikarka radzi by pokrojone w porcje ciasta zawinąć szczelnie w papier lub włożyć do papierowych woreczków. A następnie włożyć do foliowej torebki strunowej przeznaczonej do przechowywania żywności.

Tak zabezpieczamy ciasto przed wysychaniem i utratą smaku i aromatu - podkreśla Katarzyna Bosacka i zapewnia, że w takiej formie kawałki ciasta mogą wytrzymać w zamrażarce nawet do trzech miesięcy.

Dziennikarka przestrzega jednak przed słodyczami, które nie nadają się do mrożenia. I wymienia trzy grupy deserów, w których ze względu na skład mogą mimo niskich temperatur mnożyć się bakterie.

Zasada główna brzmi: nigdy nie zamrażamy ciast z bitą śmietaną, z kremami jajecznymi i z galaretką - zaznacza Bosacka.
Katarzyna Bosacka o mrożeniu ciast
Katarzyna Bosacka o mrożeniu ciast (Facebook)
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić