pogoda
Warszawa
14°

Bosacka o mrożeniu. Te ciasta przetrwają nawet do trzech miesięcy

12

Święta, święta i po świętach. A wraz z ich końcem często zostają nam zapasy gotowego jedzenia. Gdy już podzielimy się nim z bliskimi, część ulubionych świątecznych smakołyków warto zostawić na później. O tym, co warto mrozić ze świątecznego stołu, opowiada Katarzyna Bosacka.

Bosacka o mrożeniu. Te ciasta przetrwają nawet do trzech miesięcy
Katarzyna Bosacka o mrożeniu wielkanocnych ciast (AKPA)

Jednymi z najczęściej zostających nam po świętach potraw są ciasta. I choć przepełnieni słodkim obżarstwem z lekkim dystansem spoglądamy na kawałki babek czy mazurków, warto pamiętać, że stan cukrowego uniesienia nie potrwa długo i szybko zatęsknimy za ich smakiem.

By nie musieć pichcić i piec deserów przy kolejnej słodkiej zachciance, warto część świątecznych łakoci zamrozić, by móc po nie sięgnąć nieco później.

O tym jakie rodzaje deserów i ciast sprawdzą się przechowywane w takiej formie i są bezpieczne dla naszego zdrowia opowiada w najnowszym filmiku Katarzyna Bosacka. Znana z porad żywieniowych dziennikarka radzi, co może trafić do naszej zamrażarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Nie jestem dietetykiem, więc sprawdzam wszystko"
NA ŻYWO
Ciasta drożdżowe, serniki z owocami czy makowce możemy spokojnie mrozić - przekonuje Bosacka. I podpowiada, że warto przed zamrożeniem pokroić ciasto na kawałki.

Dziennikarka radzi by pokrojone w porcje ciasta zawinąć szczelnie w papier lub włożyć do papierowych woreczków. A następnie włożyć do foliowej torebki strunowej przeznaczonej do przechowywania żywności.

Tak zabezpieczamy ciasto przed wysychaniem i utratą smaku i aromatu - podkreśla Katarzyna Bosacka i zapewnia, że w takiej formie kawałki ciasta mogą wytrzymać w zamrażarce nawet do trzech miesięcy.

Dziennikarka przestrzega jednak przed słodyczami, które nie nadają się do mrożenia. I wymienia trzy grupy deserów, w których ze względu na skład mogą mimo niskich temperatur mnożyć się bakterie.

Zasada główna brzmi: nigdy nie zamrażamy ciast z bitą śmietaną, z kremami jajecznymi i z galaretką - zaznacza Bosacka.
Katarzyna Bosacka o mrożeniu ciast
Katarzyna Bosacka o mrożeniu ciast (Facebook)
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wypadek miejskiego autobusu w Krakowie. Wiadomo, kim jest sprawca
Nowe technologie na Klubowych Mistrzostwach Świata w USA
Przeżyli pożar w Pszowie. Dramatyczna relacja świadków. "Mam ciągle przed oczami"
Sąsiedzi nie wytrzymali. Wywiesili kartkę na klatce
Zmarł biskup Piotr Turzyński. Miał 61 lat
Rekordowe odszkodowanie dla pacjenta. Przestał mówić
"Wyjątkowe miejsce". Iga Świątek zdobyła się na wyznanie
Donald Trump oskarża Iran. "Mogą nas podpuszczać"
Wojciech Szczęsny rozbawił na konferencji prasowej
Łódź i inne miasta usunięte z listy trucicieli Bałtyku
Tragiczny wypadek w Koce-Basie. Rolnik zginął przygnieciony przez ciągnik
PZN odsłonił karty. Oto skład kadry A w skokach narciarskich na sezon olimpijski
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić