Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz to ciekawy słodki przysmak. Będą idealnym rozwiązaniem, gdy nie masz czasu na długie przygotowania albo chcesz zjeść coś smacznego i pożywnego w biegu.
Świetnie sprawdzą się w podróży, pracy czy szkole. Są zdrowe, puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. Musisz koniecznie je wypróbować.
Nie zapomnij poczęstować najmłodszych członków rodziny - oni z pewnością docenią cudowną słodycz, płynącą z połączenia serowego nadzienia i ananasa. Takie bułeczki to również doskonała alternatywa dla ciasta, gdy przyjdą goście. Możesz być pewna, że znajomi od razu poproszą cię o przepis. Nie ma w tym nic dziwnego - to prawdziwe niebo w gębie.
Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz. Składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 budyń śmietankowy
- ananas z puszki
- 350 ml zalewy z ananasa
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Bułeczki serowe z ananasem według Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania
- Syrop z ananasa wlać do rondelka i zagotować.
- Budyń rozpuścić w odrobinie zimnej wody.
- Wlać do gorącego syropu.
- Wymieszać.
- Gdy zacznie gęstnieć, odstawić do wystudzenia.
- Ser przełożyć do miski.
- Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Wybić jajko.
- Posłodzić.
- Rozgnieść widelcem.
- Następnie wyrobić dłońmi.
- Po kawałku odrywać porcje ciasta.
- Z każdej utoczyć kulkę, umieścić na blasze piekarnika wyścielonej papierem, lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienie (można użyć filiżanki do espresso – wystarczy ją przyłożyć i lekko docisnąć).
- Do takiego dołeczka nałożyć budyń i kawałki ananasa.
- Ciasteczka wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.