Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Cappuccino na słono? Przepis Pascala Brodnickiego to totalne zaskoczenie

2

Zapomnij o tradycyjnym cappuccino. Zapomnij też o...tradycyjnej zupie grzybowej! Pascal Brodnicki przygotował cappuccino z grzbów leśnych. To elegancka propozycja na wigilię dla najbardziej wymagających podniebień.

Cappuccino na słono? Przepis Pascala Brodnickiego to totalne zaskoczenie
To cappuccino zaskakuje smakiem i składnikami (AKPA, Piętka Mieszko)

Grzybowe cappuccino jest nietypową alternatywą dla zupy grzybowej. Serwowane w bulionówkach lub szerokich kubkach może towarzyszyć nam jako rozgrzewający napój do innego posiłku. Jednak pamiętajmy o tym, że taka forma zupy grzybowej jest bardzo aromatyczna i będzie konkurować ze smakami innych wigilijnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - składniki:

  • śmietanka - 150 mililitrów,
  • grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojone w drobne talarki - 300 gramów,
  • 35 mililitrów tłuszczu,
  • pieczarki pokrojone w drobne talarki - 100 gramów,
  • mąka - 2 łyżki,
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu w kulkach,
  • suszone grzyby miksowane na puder - 1 szczypta,
  • olej truflowy lub oliwa truflowa,
  • tarty parmezan lub ser grana padano - 60 gramów

Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej tłuszcz. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.
  • Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut.
  • Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor.
  • Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek.
  • Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień.
  • Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.
  • Przelej zupę do kubków lub bulionówek.
  • Resztę śmietany ubij na sztywno i wlej na wierzch bulionówek. Całość dopraw solą i pieprzem

i gotowe! Jeśli dysponujesz jedynie suszonymi grzybami - nic straconego. Wręcz przeciwnie - cappuccino przygotowane na ich bazie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić