Grzybowe cappuccino jest nietypową alternatywą dla zupy grzybowej. Serwowane w bulionówkach lub szerokich kubkach może towarzyszyć nam jako rozgrzewający napój do innego posiłku. Jednak pamiętajmy o tym, że taka forma zupy grzybowej jest bardzo aromatyczna i będzie konkurować ze smakami innych wigilijnych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - składniki:
- śmietanka - 150 mililitrów,
- grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojone w drobne talarki - 300 gramów,
- 35 mililitrów tłuszczu,
- pieczarki pokrojone w drobne talarki - 100 gramów,
- mąka - 2 łyżki,
- 2 łyżki czerwonego pieprzu w kulkach,
- suszone grzyby miksowane na puder - 1 szczypta,
- olej truflowy lub oliwa truflowa,
- tarty parmezan lub ser grana padano - 60 gramów
Grzybowe cappuccino według Pascala Brodnickiego - sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej tłuszcz. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.
- Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut.
- Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor.
- Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek.
- Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień.
- Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.
- Przelej zupę do kubków lub bulionówek.
- Resztę śmietany ubij na sztywno i wlej na wierzch bulionówek. Całość dopraw solą i pieprzem
Czytaj także: Pieczarki w panierce. Tani fast food bez grama mięsa
i gotowe! Jeśli dysponujesz jedynie suszonymi grzybami - nic straconego. Wręcz przeciwnie - cappuccino przygotowane na ich bazie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.