Chcesz przygotować chleb, ale nie masz piekarnika? Nic takiego. Świeże i pyszne pieczywo przygotujesz także bez jego użycia. Wystarczy... patelnia. Taki chleb jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Niczym nie różni się od klasycznego.
Chleb bez pieczenia: Potrzebne składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 6 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- olej
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Chleb z bez pieczenia. Sposób wykonania:
- do miski wlej ciepłą wodę. Wkrusz do środka drożdże, dodaj cukier i wymieszaj
- rozczyn odstaw na kilkanaście minut
- do miski z rozczynem przesiej mąkę i dosyp sól. Jeśli używasz kminku, także go dosyp i zacznij ugniatać ciasto
- kiedy masa będzie jednolita przełóż ją na blat lekko zwilżony olejem
- zagnieć ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki
- następnie przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę
- kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je lekko wyrób i przełóż na natłuszczoną patelnię
- przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na pół godziny.
- ciasto przykryj pokrywką naczynia żaroodpornego i przestaw na kuchenkę
- włącz palnik na minimalną moc i podgrzewaj, aż ciasto zrumieni się od strony grzania
- następnie delikatnie je przekręć i dosmaż z drugiej strony
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl