Prosty i wspaniały chleb świąteczny z dodatkiem kakao i bakalii. Chleb jest wilgotny i bardzo aromatyczny. Pięknie wyrasta, a jego skórka jest chrupiąca. To doskonały wypiek na Boże Narodzenie, który z pewnością posmakuje wszystkim członkom rodziny.
Chleb z bakaliami. Potrzebne składniki:
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 100 g moreli suszonej na słońcu
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 2 łyżki octu winnego
- masło do posmarowania foremki
- 1/2 l letniej wody
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Wigilia bez karpia? "Tradycja z PRL-u, ale bez ryb ciężko się obejść podczas wigilii. Będzie drogo"
Czytaj także: Przygotuj tak karpia. Teściowa będzie błagać o przepis
Chleb z bakaliami. Sposób wykonania:
- włóż drożdże do szklanki
- dodaj kilka łyżek letniej wody i dobrze rozmieszaj
- do pozostałej letniej wody włóż mąkę, dodaj ocet, wlej rozprowadzone w letniej wodzie drożdże
- wymieszaj ciasto mikserem, mieszaj około 3-4 minuty.
- dodaj do ciasta kakao, pokrojone drobno śliwki, orzechy włoskie pokruszone w kawałki, sól, oraz pokrojone morele i dobrze wymieszaj
- pozostaw ciasto przykryte lnianą ściereczka na około 30 minut.
- posmaruj keksówki masłem i umieść w nich ciasto
- piecz około 40-50 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl