Chłodnik z awokado to prawdopodobnie najpyszniejsza wersja tej letniej zupy. Jest kremowy, treściwy, a jednocześnie lekki i orzeźwiający - idealny na gorące dni. Wystarczy tylko kilka składników.
Przepis na chłodnik z awokado wg. Ani Starmach. Potrzebne składniki
- 1 awokado, dojrzałe
- 1 świeży ogórek
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 5 rzodkiewek
- Garść liści mięty
- Koperek
- Cytryna
- Sól, pieprz
- 2 kromki razowego chleba
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przepis na chłodnik z awokado wg. Ani Starmach. Sposób przygotowania
- Obierz awokado i ogórka
- Awokado zblenduj z oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i połową ogórka
- Drugą część ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę
- Chleb pokrój w kostkę i skrop łyżką oliwy, podpiecz w piekarniku aż grzanki będą chrupiące
- Chłodnik podawaj w miseczkach z dodatkiem pokrojonego ogórka i rzodkiewki, posypany koperkiem i porwanymi listkami mięty oraz z grzankami, pokropione kilkoma kroplami oliwy
Czytaj także: Jak ugotować bób? Niezawodny sposób
Miłośnicy pikantnych smaków mogą dodać do zupy papryczkę chilli. Jeśli zależy nam na bardziej "egzotycznym" akcencie, cytrynę i koperek możemy zastąpić limonką i kolendrą. Smacznego!
Zobacz także: Sprawdzony przepis na domowe zapiekanki. Będą lepsze niż z food trucka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl