Świeży i chrupiący chleb z przepisu Roberta Makłowicza zasmakuje każdemu. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Poradzi sobie z tym każdy, nawet osoby, którym wypieki drożdżowe zwykle się nie udają. Dodanie maślanki i piwa sprawi, że chleb będzie miękki w środku i chrupiący na zewnątrz.
Chleb domowy z przepisu Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki
- 1/2 l maślanki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 czubata łyżka cukru
- 90 dag mąki żytniej
- 1 łyżka nasion kminku
- 2 łyżeczki soli
- 50 ml piwa
Czytaj także: Jak zrobić koktajl bez blendera? Przepis na letni napój
Chleb z przepisu Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania
- Maślankę nieco podgrzej (powinna być letnia).
- Do maślanki wkrusz drożdże, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na około 15 min.
- Do zaczynu wsyp połowę mąki i wymieszaj.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
- Po godzinie do miski wsyp pozostałą mąkę, kminek oraz sól.
- Całość wyrób na gładkie i elastyczne ciasto.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
- Z ciasta uformuj bochenek i wyłóż go na blasze z papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia (na około pół godziny).
- Wierzch bochenka posmaruj piwem.
- Chleb piecz około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Gotowe, smacznego! Po wyjęciu z piekarnika chleb można jeszcze raz posmarować piwem. Przykryj go później ściereczką oraz pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.