Królewscy cukiernicy podzieli się przepisem na ten deser, który zawsze gości na stole królowej Elżbiety. Ciasteczka mają lekko korzenny smak, jednak będą idealnie się nadawać na każdą porę roku. Jeśli nie lubisz, zrezygnuj z imbiru i cynamonu - wciąż będą świetnie smakować.
Przepis na królewskie ciasteczka. Potrzebne składniki:
- 350g mąki pszennej
- 5g sody
- 10g mielonego imbiru
- 5g cynamonu
- 125g niesolonego masła
- 175g brązowego cukru
- 1 jajko
- 60g golden syrup
Czytaj także: Przepis na makaroniki. W sklepach są bardzo drogie
Przepis na królewskie ciasteczka. Sposób wykonania:
- rozgrzej piekarnik do 170 st. C
- w misce wymieszaj mąkę, sodę i przyprawy
- dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i delikatnie wymieszaj
- dodaj cukier, jajka i syrop i wyrób ciasto
- ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm
- za pomocą foremek lub szklanki wykrawaj ciastka
- piecz przez około 10-15 min
- ciastka udekoruj polewą, lukrem lub czekoladą
Czytaj także: Soczysty i chrupiący kurczak. Lepszy niż w KFC
Zobacz także: Jak zrobić suflet?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: