Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ciasto Balladyna z malinami. Przepis na bajeczny deser

8

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy deser z malinami, czekoladą i kajmakiem. Jest idealny na uroczystości rodzinne, spotkania lub imprezy. Zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Ciasto Balladyna z malinami. Przepis na bajeczny deser
Ciasto Balladyna z malinami (Pixabay)

Ciasto Balladyna to wielowarstwowy przysmak z kajmakiem, galaretką malinową i świeżymi owocami. Chociaż wydaje się skomplikowane, przygotowuje się je bardzo szybko. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Ciasto Balladyna. Potrzebne składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka, temperatura pokojowa,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

Warstwa serowa:

  • 700 g twarogu, np. z wiaderka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 procent,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody.

Dodatkowo:

  • ok. 400 g herbatników,
  • 400 g kajmaku kakaowego,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 700 ml gorącej wody,
  • ok. 300-400 g malin.

Ciasto Balladyna. Sposób wykonania

  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Galaretki zalej gorącą wodą i zostaw do wystudzenia. Następnie włóż do lodówki do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
  • Białka oddziel od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier.
  • Do ubitych białek stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
  • Oba rodzaje mąki przesiej z kakao.
  • Przesianą mąkę dodawaj stopniowo do masy jajecznej.
  • Ciasto przelej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 min lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na dwie części.
  • Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do wystudzenia.
  • Śmietankę zmiksuj na sztywną masę.
  • Twaróg zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.
  • Następnie cały czas miksując wlej żelatynę.
  • Do masy twarogowej dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
  • Połowę masy serowo-śmietanowej wyłóż na biszkopt, a na wierzchu ułóż warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozsmaruj kajmak i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
  • Na herbatniki wyłóż drugą część masy serowej i przykryj drugą częścią biszkoptu.
  • Na wierzchu ułóż maliny i wylej tężejąca galaretkę.
  • Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Gotowe, smacznego!

Zobacz także: Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić