Ciasto Balladyna to wielowarstwowy przysmak z kajmakiem, galaretką malinową i świeżymi owocami. Chociaż wydaje się skomplikowane, przygotowuje się je bardzo szybko. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Czytaj także: Zupa, która wspomaga odchudzanie. Prosta i pyszna
Ciasto Balladyna. Potrzebne składniki
Biszkopt:
- 4 jajka, temperatura pokojowa,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Warstwa serowa:
- 700 g twarogu, np. z wiaderka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 procent,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szklanki wody.
Dodatkowo:
- ok. 400 g herbatników,
- 400 g kajmaku kakaowego,
- 2 galaretki malinowe,
- 700 ml gorącej wody,
- ok. 300-400 g malin.
Ciasto Balladyna. Sposób wykonania
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Galaretki zalej gorącą wodą i zostaw do wystudzenia. Następnie włóż do lodówki do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
- Białka oddziel od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier.
- Do ubitych białek stopniowo dodawaj po jednym żółtku.
- Oba rodzaje mąki przesiej z kakao.
- Przesianą mąkę dodawaj stopniowo do masy jajecznej.
- Ciasto przelej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 min lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudź i przekrój na dwie części.
- Żelatynę zalej gorącą wodą i zostaw do wystudzenia.
- Śmietankę zmiksuj na sztywną masę.
- Twaróg zmiksuj z przesianym cukrem pudrem.
- Następnie cały czas miksując wlej żelatynę.
- Do masy twarogowej dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
- Połowę masy serowo-śmietanowej wyłóż na biszkopt, a na wierzchu ułóż warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozsmaruj kajmak i przykryj go kolejną warstwą herbatników.
- Na herbatniki wyłóż drugą część masy serowej i przykryj drugą częścią biszkoptu.
- Na wierzchu ułóż maliny i wylej tężejąca galaretkę.
- Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Gotowe, smacznego!
Zobacz także: Pyszna pasta z łososia. Idealna nie tylko na śniadanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl