Ciasto Etna jest bardzo pyszne, ale mało popularne. Będzie idealnym deserem na zwykłe niedzielne popołudnie, ale także na przyjazd gości. Połączenie smaku czekolady, kremu i bitej śmietany jest obłędne!
Ciasto Etna. Potrzebne składniki:
Czytaj także: Klasyk polskich słodkości. Przepis na szyszki
- 3 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 budynie
- 1 litr ulubionego soku
- 400 ml śmietany 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
Czytaj także: Banalne ciasto na kefirze. Zrobisz je w 5 minut
Ciasto Etna. Sposób wykonania:
- jajka ubij z cukrem na pusztą i białą masę
- do drugiej miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia
- do jajek wlej olej i zmiksuj na małych obrotach
- do masy stopniowo dodawaj suche składniki i mleko. Cały czas wszystko dokładnie mieszaj
- blachę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto
- ciasto piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (lub do tzw. suchego patyczka)
- po upieczeniu ciasto odstaw na bok do wystudzenia
- w garnku zagotuj 3/4 soku
- pozostały sok wymieszaj z budyniem i dodaj do gotującego się soku
- całość dokładnie mieszaj, aż masa zgęstnieje
- masę budyniową odstaw do wystudzenia
- w cieście czekoladowym wydrąż kilka otworów (nie rób dziur na wylot)
- na ciasto przelej masę budyniową, tak aby część masy wlała się do otworów
- w osobnym naczyniu ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem
- na wierzch ciasta wyłóż bitą śmietanę i posyp ciastem, które pozostało po wydrążeniu otworów
Gotowe, smacznego! Ciasto można także przyozdobić owcami sezonowymi. Będzie jeszcze lepsze. A jeśli ci się spodobało, to koniecznie wypróbuj także przepis na pumpkin spice latte oraz bezę Pavlovej.
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl