Ciasto pijak to deser idealny na karnawał. Złożone jest m.in. z wielu warstw biszkoptowych, masy makowo-kokosowej, wódki i polewy czekoladowej. Świetnie sprawdzi się podczas imprezy karnawałowej i przypasuje gościom, którzy zazwyczaj raczą się drinkami. Ciasto jest bardzo mokre i pełne smaku.
Jak przygotować ciasto pijak na karnawał? Wystarczy zgromadzić składniki na biszkopt zwykły, biszkopt makowo-kokosowy, masę budyniową i polewę. Pełny przepis na ciasto pijak znajduje się poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto pijak. Lista składników
Składniki na biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki wody
Czytaj także: Masz taką obieraczkę? Przeczytaj, a sobie podziękujesz
Składniki na biszkopt makowo-kokosowy:
- 6 białek z jaj
- 140 g cukru pudru
- 150 g maku
- 150 g wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- łyżka mąki
- łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki mleka
Inne składniki:
- 20 ml wódki
- 20 ml wody
- polewa czekoladowa
- 300 g - powidła śliwkowe
- 200 ml likieru, rumu albo wódki
- paczka biszkopcików
Ciasto pijak. Sposób przygotowania
- Wyłóż prostokątną formę do pieczenia papierem.
- Aby przygotować biszkopt, oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier. Miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodać sypkie produkty. Wymieszać, przełożyć do formy. Piecz 30 min w temperaturze 180 stopni.
- Aby zrobić biszkopt makowo-kokosowy mak, wiórki i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce i ostaw. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier, następnie dodawaj suche składniki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wódkę 20 ml wymieszać z wodą 20 ml i nasączyć ponczem pierwszy biszkopt. Rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć kolejną warstwę - ciasto makowo-kokosowe.
- Masa budyniowa polega na przetarciu żółtek z cukrem. Masa powinna być puszysta. Dodajemy mąkę, gotujemy mleko i dodajemy je do jajecznej masy, wszystko mieszamy, aż zgęstnieje. Ostudzić.
- Masło ucieramy mikserem, dodajemy do niego przestudzony budyń, a następnie całość rozsmarowujemy na cieście makowo-kokosowym.
- W likierze namoczyć biszkopciki, układać na górze ciasta.
- Wszystko polać polewą czekoladową.
- Gotowe!