Niby zwykła tarta bananowa, a jednak nie do końca. Ta tarta jest pyszna, a przede wszystkim charakteryzuje ją ograniczenie ilości jajek do jednej sztuki i możliwość usmażenia jej na patelni. Brzmi absurdalnie? Sprawdź sama - nie ma lepszej!
Tarta bananowa. Składniki:
- 1 jajko
- 2 banany
- 150 ml mleka
- 80g cukru
- 60 ml oleju roślinnego
- 10 g aromatu waniliowego
- 8 g proszku do pieczenia
- 100 g mąki
- 5 ml octu
- 50 g kakao w proszku
Tarta bananowa. Wykonanie:
- Posyp patelnię 1 łyżką cukru. Pokrój banany w talarki i ułóż je na cukrze
- Do miski wrzuć jajko i trzep dopóki białko nie połączy się z żółtkiem. Następnie nalej oleju roślinnego i ponownie trzep. Dodaj mleko, aromat waniliowy, cukier, ocet i ponownie trzep aż do uzyskania jednolitej mieszaniny
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku i trzep do wymieszania
- Polej banany ułożone na cukrze
- Smaż pod przykryciem z drugiej patelni na małym ogniu przez 15-20 minut. Przerzuć na drugą stronę i zrób to samo
Zobacz także: Cynamonowe bułeczki. Szwedzi się zajadają
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl